206. Naar Burdaard

We zijn vanmorgen alweer vroeg wakker. Dat heb je, als je uit mag slapen. Het zonnetje schijnt en het is rustig weer. Er heerst een absolute stilte in dit dorp totdat de werklui die met de nieuwe jachthaven bezig zijn, met hun snerpende machines aan de gang gaan.

Er is tijd genoeg. We genieten van een lekker ontspannen ontbijtje en rommelen wat aan. De zeilpakken hangen we nog even uit want die zijn nog steeds niet in-en-in droog na al die buien van gisteren. De dieseltank vullen we ook bij. Die kan wel een slokje extra gebruiken na al die motorboot kilometers die we de laatste dagen hebben gemaakt. 

De Eclipse is al vroeg vertrokken. Het is net het verhaal van de "Tien kleine negertjes". Eerst hebben we afscheid genomen van Auke en Elliott en nu van Piet en Joke. We zijn nog met vijf boten over. Straks in Dokkum raken we ook nog wat bemanningsleden kwijt. Daar gaan Elly, Saskia en Joost ons verlaten. Heel lief, ze worden door de dochter van Aly en Wigle met de auto naar Lauwersoog gebracht want daar staat Saskia's auto nog. Nico gaat de rest van zijn thuisreis naar Monnickendam solo varen.

Tegen 9 uur is iedereen zo ver en gooien wij ook de trossen los. Het is een vredig en rustgevend ritje door het kronkelende Reitdiep. De natuur is mooi en het is er erg stil; we komen bijna geen boot tegen. Nu en dan passeren we een brug of een openstaand sluisje. 

De brug bij Zoutkamp is uit gerenoveerd. We kunnen er zo doorheen. De kade ziet er kleurrijk uit met al die huisjes en viskotters. Aan de oever staan de wilde Wisents te pootje baden. Machtige beesten met vervaarlijke horens.




Op het Lauwersmeer waait weer een beste wind. In vlagen begin windkracht 6. Ik heb het daar nog nooit rustig gezien. Precies na de middagsluiting komen we bij de Willem Loresluis aan. Ook daar kunnen we vlot doorheen, het zit vandaag mee. 

We zijn zomaar in Dokkum en ook daar gaat het vlotjes. Achter de laatste brug staat de "chauffeuse" al te klaar. Wat een service! Elly, Saskia en Joost stappen af. We nemen snel afscheid en gaan er als een haas vandoor. We willen graag voor de brugsluiting van 16.15 uur in de haven van Burdaard zijn. Met een beetje geluk lukt dat net. Het haventje bij de molen is prachtig opgeknapt. Het ziet er mooi uit. We doen nog even wat boodschappen in de plaatselijke supermarkt en genieten van een gezamenlijk borreltje-voor-het-eten op het bankje bij de boten. Eke dopt gelijk haar sperzieboontjes. Echt een vrouw: zit nooit stil en doet aan multi-tasking.



Het dreigt even wat te gaan spetteren maar het zet vooralsnog niet door. Na onze pannenkoeken gauw afwassen en dan lekker onder de douche! We zijn best moe van de laatste lange dagen en ik verlang naar mijn eigen bed en badkamer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten