198. Baltrum

Het heeft de hele nacht hard gewaaid. De meesten van ons liggen niet zo lekker; op lager wal en vol in de wind. Tijdens het ochtendpalaver valt de wind nog mee en met het weerbericht in het achterhoofd waarin gemeld wordt dat de wind gaat minderen, durven we het aan: een tusenstop maken op Norderney. Helaas begint het daarna steeds harder te waaien. Tegen de tijd dat we zullen vertrekken waait het bij vlagen 6. Dat is toch teveel van het goede. We blazen de tocht alsnog af. Niemand is er rouwig om. Het is droog en de zon schijnt; wij vermaken ons wel!


De meesten van ons besluiten te gaan verkassen om nog zo'n onrustige nacht te voorkomen. Er is weer wat plaats in de haven en het is hoogwater dus we kunnen weg van onze plek. Vele handen maken licht werk. Iedereen helpt iedereen want er staat een stevige wind zodat elke hulp welkom is. Verkassen betekent ook dat onze kunstig aan elkaar geknoopte electriciteitskabels opnieuw herschikt moeten worden. Het lijkt een onontwarbare knoop, maar het werkt en iedereen heeft stroom. 


Opeens hebben we een onverwachte vrije middag voor ons liggen, onder andere goed voor wat klusjes. Dirk meldt tijdens het palaver dat hij veel slik in zijn filter heeft zitten en dat het voor de anderen ook geen kwaad kan om de filters eens schoon te spoelen. Eke verstaat het maar half en begint er over dat ze nu mooi tijd heeft om haar broekjes uit te spoelen. Lachsalvo's alom: Gerard vaart blijkbaar zo schuin dat Eke het slik in haar broekjes heeft staan! Ze krijgt er een rode kleur van... De Svaj was gisteren ook al de pineut want we kregen van hen maand- en kraamverband om de diesel mee op te deppen. Wetende dat hun kinderen al volwassen zijn, vragen wij ons af waarom ze dat aan boord hebben...


Bob en ik verkennen uitgebreid het dorp. Het is grappig om te zien hoe de huizen her en der verspreid staan. Het lijkt of ze zomaar ergens zijn neergezet. Een echt centrum is er ook niet; nu en dan kom je gewoon een winkel tegen. Het Noordzee strand is dichtbij. Je loopt zo de breedte van het eiland over. Men is druk bezig een dijkverzwaring annex boulevard te bouwen op dezelfde manier als die van Norderney. Zwaar, degelijk, en praktisch. Het is wel heel fijn dat hier geen auto's zijn. Sta je in een winkel af te rekenen, hoor je paard en wagen langskomen: terug in de tijd!


Piet heeft het leuke idee om vanavond te gaan wadlopen. Hij is hier eerder geweest en fungeert als  gids. Met 11 man sterk gaan we het wad op. Het is heerlijk lopen: maar een heel klein randje slik en de rest is hard zand.


We lopen helemaal tot de rand van de vaargeul, tot bij de prikken. Daar waar we gisteren vlak langs gevaren zijn. Onvoorstelbaar dat er dan genoeg water staat om er met je bootje doorheen te komen. 


Als dank voor zijn inzet krijgt Piet halverwege zijn "goede gids brevet" om zijn nek gehangen. 



Het is een heerlijke tochtje en moe maar voldaan storten we ons na terugkomst op de koffie.

1 opmerking:

  1. Wederom genoten van je blogs..... Geweldig om te lezen dat jullie zo genieten. En prachtige foto's.wederom groeten aan de eclipse. Groertjesd, lennier, jeroen, Yoeri en Sjoerd.

    BeantwoordenVerwijderen