94. Lelystad

Het heeft de hele nacht geregend het is weer een grijze dag. Om tien uur varen we weg bij Durgerdam. Het zeilpak en de laarzen toch maar weer aan want het is koud. We varen ruime wind en later voor de wind. Bulletalie en kluiverboom erin. Er zijn weinig boten op het water. Komt goed uit; zo kan het spul de hele rit blijven zitten en hebben we een rustig tochtje langs de dijk. Langzamerhand lossen de wolken wat op en komt het er iets vriendelijker uit te zien.

We besluiten naar Lelystad te gaan. Daar zijn we dit seizoen nog niet geweest. Op aanraden van de bemanning van de "Seafox" en de "Trinity", die hier met een groep Toerzeilers met de meivakantieweek zijn geweest, gaan we naar de Bataviahaven.

Een passantenhaven die in het voorjaar voor het eerst in gebruik is genomen. In de ene helft van de haven ligt de bruine vloot, de andere helft is voor jachtjes bedoeld. Geen boxen maar drie lange drijfsteigers van bij elkaar 1000 meter lengte. Expres gedaan zodat alle soorten en maten boten hier terecht kunnen. Het biedt volgens de folder "een flexibele, multifunctionele capaciteit". Het is niet vol; volgens de havenmeester omdat er nog niet veel bekendheid aan is gegeven. Het toiletgebouw onder het havenkantoor ziet er prachtig uit. Veel roestvrij staal. Wie heeft die ronde deurknoppen bedacht: met natte handen krijg je de deuren niet open...

Op loopafstand Bataviastad (outlet voor merkkleding), de Bataviawerf, het NieuwLand Erfgoed Centrum en het RACM. Dus ook voor gezinnen met kinderen is hier wel wat te doen. De haven ligt niet heel erg beschut, maar het is zeker de moeite waard om hier eens te kijken. Vers brood kan bij de buurman van de havenmeester besteld worden, maar verder zijn de winkels een minuut of 20 lopen. Daar zal in de toekomst wel verandering in komen. Ik vermoed dat op de begane grond van het appartementencomplex op den duur ook nog wel winkeltjes zullen komen.


Leuk om een keer gezien te hebben en zeker de moeite waard om te onthouden als locatie voor een groot Toerzeil evenement!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten