93. Durgerdam

's Ochtends komt mijn zus nog even koffiedrinken. Op ons verzoek lopen we met het fototoestel naar het oude sluiskolkje van Spaarndam. Daar hebben we 31 jaar geleden onze trouwfoto's gemaakt. We poseren in min of meer dezelfde houding; niet in pak en trouwjurk maar in spijkerbroek en trui. "Beetje" ouder, "beetje" grijzer; leuk om de foto's van toen en nu naast elkaar te leggen!

   

Spaarndam ligt aan de Mooie Nel. Meer dan 40 jaar geleden heeft mijn broer hier kennisgemaakt met het zeilen. Zijn eerste bootje was een kleine BM. Ik mocht wel eens mee en zo heeft hij mij ook aangestoken. Jeugdsentiment dus. Nu is hij de Atlantische Oceaan overgezeild en scharrelt hij met zijn boot tussen de Caraibische Eilanden. Dat heeft onze Mooie Nel op haar geweten!





We vertrekken weer. De laatste etappe van onze Staande Mast Route is Zijkanaal C. Om 12 uur willen door de brug over de Rijksweg zijn. Deze gaat maar drie keer per dag een uurtje open. Mis je de opening, dan kan je tot 's avonds half acht liggen wachten... Door de sluis, door de Rijksbrug en door de brug Buitenhuizen. Het gaat allemaal een beetje op zijn elfendertigst. 

Op het Noordzeekanaal is het beredruk. Door de marifoon wordt er door de Havendienst en de schepen onophoudelijk heen en weer gepraat. Het ene schip draait de een haven in, het andere schip draait een andere haven uit, schepen willen elkaar passeren, sleepboten bemoeien zich ermee, rondvaarboten en de fast flying ferry er tussendoor; we worden er tureluurs van. We hebben het nog nooit zo chaotisch meegemaakt. We komen ogen en oren tekort om alle scheepsbewegingen voor en achter ons in de gaten te houden. Vermoeiend varen. Maar, de zon schijnt en we vergeten zeker niet te genieten van de aanblik van Amsterdam vanaf het water. Altijd weer leuk om achter het Centraal Station door te varen en alle bekende gebouwen te zien. Wachten voor de Oranjesluizen en wachten voor de Schellingwouderbrug. Uiteindelijk zijn we om een uur of vier bij Durgerdam en besluiten we daar te stoppen voor vandaag. Het is een van onze lievelingshaventjes. Krantje, toastje, drankje: vakantie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten