87. Het Sas

De weersverwachting is zuid tot zuidwest 5 tot 6 met buiige regen. Het is niet geheel toevallig dat we nu op het beschutte Veerse Meer liggen en oostwaarts terug gaan. Wij volgen ook de weerberichten! Om half tien varen we Veere uit. Er staat inderdaad een straffe wind. Doordat hij om de eilandjes en bomenrijen heen draait, enorm vlagerig. Met het gereefd grootzeil valt op dit bochtige water niet te zeilen; het klapt van links naar rechts en weer terug. Dan maar op het fokje. Alleen daarmee halen we met windkracht 6 snelheden van bijna vijf knopen. Er komen ons steeds meer boten achterop: Veere moet wel bijkans zijn leeggelopen nu. Vlak voor de Zandkreeksluis laat een inktzwarte hemel zijn inhoud nog even vallen: een wit gordijn van regen blaast om ons heen. Gelukkig hebben we de fok net opgeruimd; hij is ook niet nodig nu. We kunnen met deze windvlagen alleen al op de mast zeilen. Draaien, houwen en keren voor de sluis. Niemand wil aanleggen met deze wind. Uiteindelijk belanden we voorin de sluis. Een oen met een groot zeiljacht achter ons grijpt de eerste de beste bolder waar hij bij kan en laat zo een enorm gat vallen. Daar hadden nog wel vier boten tussen gekund. De stewards die op de sluis staan, zijn hier van geen enkel nut: de sluis is te diep voor ze om lijntjes aan te pakken, ze lopen maar wat heen en weer en ze zien niet wat er gebeurt. Vanuit de sluis even een stukje Oosterschelde op en gelijk daarna duiken we het havenkanaal naar Goes in. De passage door de Sluis Goese Sas verloopt gelukkig wat vlotter. We gaan nog niet direct door naar Goes, want het is zondag en dat betekent een beperkte brugbediening. Op advies van een kennis gaan we overnachten in het jachthaventje in Het Sas of in de Goese Sas (ik ben er nog niet uit wat de juiste benaming is).









Deze jachthaven is gemaakt in de voormalige sluiskom. Het ligt direct aan de Oosterschelde, verscholen achter de bomen. Een mooi plekje. Fijn sanitair en een grote watersportwinkel erbij.


Het blijft de hele middag hard waaien. De wind giert door de verstaging en doet de bomen ruisen. Nu en dan valt er een bui. Het regententje doet voor de zoveelste dag op rij weer goede dienst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten