86. Veere


Lekker geslapen, ondanks de lantaarnpaal die op de steiger zowat naast onze boot stond. We konden vannacht bij het licht ervan bijna lezen. We zijn vroeg wakker. Direct even boodschapjes doen bij de Spar in het dorp en om 9 uur gooien we de trossen los. Zover wij kunnen zien, zeilen we helemaal alleen op de Oosterschelde. Het is bijna hoogwater, dus we varen met enige voorzichtigheid onder de Zeelandbrug door. We hebben net een metertje speling. Het zeilt heerlijk, alleen schiet het niet op. We hebben stroom en wind tegen dus dat is kruisen met hele kleine slaagjes. We houden het lang vol maar op een gegeven moment is ons geduld op en zetten we het ijzeren zeil bij richting Zandkreeksluis, de toegang tot het Veerse Meer. De sluis staat open en we kunnen zo naar binnen. Dat gaat tenminste lekker snel. 



Het Veerse Meer is veel mooier dan ik dacht. Overal begroeide oevers, veel eilandjes, beschut water, zand- en zwemstrandjes, campings aan het water, jachthavens bij de vleet: voor watersportminded gezinnen met kinderen lijkt het me een waar vakantieparadijs.   En dan Veere zelf. Wj zijn hier ooit eens een jaar of twintig geleden met de auto geweest, maar veel kunnen we ons er niet van herinneren. 





De opvallende Campveerse Toren, de Grote Kerk en de vestingwerken wijzen ons al van ver de weg naar de ingang van de stadshaven. En die is smal, heel smal... En hij is ook vol, heel vol... De boten liggen vijf rijen dik gestapeld. Meer kan ook niet want dan is de doorvaart gestremd. Gelukkig heeft de havenmeester voor ons mini bootje nog een box vrij. Helemaal achterin de haven, nog achter de ophaalbrug zelfs. 


 




Wat een luxe! Veere is erg toeristisch. Zeker op zaterdagmiddag. Rondvaartboten varen af en aan en spuwen met enige regelmaat hun lading op de kade uit. De prachtige oude panden, de Schotse huizen, de vestingwerken en de kerken zijn zeer fotogeniek. En dat vind ik niet alleen.  Het plaatsje is zo klein dat het zelfs niet een eigen supermarkt heeft. En dat tot grote verbazing van de vele bootjesmensen die hier even boodschappen komen doen. 




Viskraampjes staan er daarentegen meer dan genoeg. Ook veel kleine winkeltjes met cadeauartikelen, curiosa en antiek. Eigenlijk heel fijn dat er geen super is: een beter excuus om uit eten te gaan kan je niet bedenken!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten