92. Spaarndam

Om 10 uur vertrekken we als eersten uit het jachthaventje van Gouda. Wij zijn de enigen; de rest blijft nog zeker tot 12 uur liggen omdat de laatste berichten zijn dat de brug bij Waddinxveen waarschijnlijk pas om 2 uur voor het eerst gaat draaien. De bewoners van onze buurboot zijn zelfs nog in diepe ruste. Ook nadat wij elk al tweemaal heen en terug over hun dek gestommeld zijn. We boffen: het heeft de hele nacht geplenst maar het is nu even droog.  




We kachelen rustig naar Waddinxveen. Het ziet er daar heel ontspannen uit; veel rustiger dan gedacht. Er liggen maar een stuk of vijf boten langs de kant. Het is lastig aanmeren want er zijn geen bolders: met lange lijnen van en naar lantarenpalen heeft men wat geimproviseerd. Bij en op de brug ziet het oranje van de werklui. Nu en dan gaat de brug een stukje omhoog; stukje omlaag; stukje omhoog... Na een kwartiertje wachten komt het verlossende bericht dat hij zo open gaat. Om even over elven zijn we er al door! Blij dat we toch maar eerder zijn vertrokken. De zon begint te schijnen en ik hang en leg alle zeilpakken te drogen. Ze zijn nog steeds nat van gisteren.







 Kopje koffie erbij en we genieten van de trip. We gaan door Boskoop waar het vaarwater heel smal is en de huisjes tot bijna in het water zijn gebouwd. Vervolgens komen we door Alphen a/d Rijn. Het water loopt midden door de stad. Een prachtig tochtje waarbij we onze ogen uitkijken naar alle prachtige villa's. Alphen lijkt vanaf het water een hele mooie stad te zijn. Opvallend dat hoe breed het water gisteren was, hoe smal het nu is. We zijn blij dat het zondag is en we geen rekening hoeven te houden met de beroepsvaart.  





We willen de alternatieve route door Haarlem nemen. Als echte "Haarlemse Muggen" zijn we nog nooit eerder door onze geboorteplaats gevaren. Daar gaat nu verandering in komen! We slaan dus af na het Braassemermeer; daar vinden wij het heel rustig voor een mooie zondagmiddag. 

Op de Ringvaart daarentegen barst het van de sloepjes. Ze komen van alle kanten aan gesjeesd; de een nog harder dan de ander. We zien met verbazing hoe men hier de bootjes uit de wal houdt: met een soort van lange hengels. Dat heb ik in Friesland nog nooit gezien. We moeten verplicht een paar uur wachten voor de twee bruggen bij Sassenheim. Ze gaan maar een paar keer per dag open. Dus maar aan de wachtsteiger, op de golven van de jeugd met hun racebootjes, liggen deinen. Arme Joris zit verlekkerd naar het gras een paar meter verderop te kijken, maar hij kan de kant niet op. De pechvogel moet zijn plasje dus nog even ophouden. We merken wel dat we weer in de buurt van Schiphol zijn: de vliegtuigen komen achterelkaar over.  





We zitten in een konvooi van een boot of tien en we blijven bij elkaar. Voor dat we het weten zijn we Lisse, Hillegom, Heemstede en Haarlem gepasseerd. In deze laatste plaats zijn we geboren en getogen maar al dertig jaar weg. Voor ons extra leuk om alle bekende plekjes terug te zien. Uiteindelijk, om een uur of zeven, geven we de pijp aan Maarten en haken we af in Spaarndam. 's Avonds nog even op de koffie bij een oud-collega en we kunnen terugkijken op een prachtige dag!












Geen opmerkingen:

Een reactie posten