90. Willemstad



















Heerlijk geslapen en vroeg wakker. We hebben zin om verder te gaan, dus gelijk maar uit bed en de trossen los. Om half 8 varen we de jachthaven uit. Op een van de platen van de Krabbekreek zien we een zeehondje liggen uitrusten. Om half 10 zijn we de Krammersluis al gepasseerd: de drukste sluis van Zeeland. Nu even niet, want we waren mooi vroeg. We kunnen zo naar binnen varen en liggen er maar met vier bootjes in. De jachtensluis bestaat uit twee hele smalle sluiskommen. Tijdens het schutten treedt er aan de zijkant een ingenieus systeem in werking waarmee zoet en zout water uitgewisseld wordt. "Spoelen" noemt men dit hier. Daardoor duurt een schutting nog eens extra lang. De laatste tijd is regelmatig ook nog een van beide kolken gestremd en dan is het met de wachttijden helemaal bal natuurlijk. 




Met ruime wind het hele Volkerak over. We hebben tot nu toe hier in Zeeland helemaal geen last van het beroepsverkeer gehad. Dat houdt men hier mooi gescheiden. Wij varen buiten de vaargeul, en buiten dat, de vaargeulen zijn hier erg breed. Bij de Volkeraksluis hebben we alweer geluk. We kunnen zo naar binnen en liggen wederom met maar een paar bootjes in de sluis. Is iedereen al naar huis of zo? Om half 1 varen we het vestingstadje Willemstad binnen. Wat een leuk plaatsje is dat. Klein, maar lief. Wij liggen in de jachthaven, maar er is ook een mooi binnenhaventje waar wat restaurantjes, terrasjes en winkeltjes omheen staan. De kade daar is voor ons een beetje te hoog en doet teveel aan mijn ooit daarop gebroken ribben denken... Dus maar weer veilig aan een drijfsteiger afgemeerd.




 


Er is nog meer te bekijken zoals de bastions en de wallen waar de schapen op grazen; de molen, de gracht en de Singel, de vuurtoren en de uitzichtpunten. Vanaf bijvoorbeeld het bastion Groningen heb je een prachtig uitzicht over het hele Hollands Diep. Je blijft hier foto's maken!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten