319. Harlingen - Medemblik

Lang zal hij leven! Vandaag is Stache jarig. Hij had het eigenlijk voor ons geheim willen houden, maar dochter Danique verklapt het. Terwijl hij aan het douchen en brood halen is, versieren wij de boot. Bij zijn terugkomst zingen we voor hem op de kade.


Hoewel het nog steeds flink waait, kunnen we vandaag wél weg. De wind komt uit het noordwesten waardoor we hem niet meer tégen hebben, maar half of zelfs een beetje ruim. Dat maakt een wereld van verschil met de stormachtige tegenwind die de hele afgelopen week heerste.

De sluisdeuren zitten vanwege het hoge water tot 11 uur dicht. Tegen die tijd staat iedereen te popelen om te vertrekken. We hebben het idee dat zodra de brug opengaat, de halve Noorderhaven leegloopt. En dat gebeurt ook inderdaad. Redelijk gedisciplineerd, dat wel, zodat er geen 'doden' vallen...

Net buiten de pieren lijkt het water één grote wasmachine. De golven zijn hoog en komen overal en nergens vandaan. Gelukkig wordt dat al snel beter. Wij zeilen zelf met alleen de fok, dat gaat al hard genoeg. Het vaart best wel heftig met al die golven van opzij. Er staat een dikke windkracht 5 en dat is goed te merken.

We hebben reuze geluk bij de sluis van Kornwerderzand. We zitten met ons vijven vlak bij elkaar, de brug over de Afsluitdijk staat open en we kunnen zo doorvaren. Ook in de sluis passen we er net bij. Miranda heeft nog even ruzie met haar fok, maar dat is gelukkig snel opgelost.

Na de sluis hijsen we het gereefde grootzeil erbij. Wij steken in een rechte lijn over naar Medemblik. Alweer staan er flinke golven en krijgen we bij tijd en wijle windstoten van windkracht 6 voor de kiezen. Gelukkig varen we nog steeds een gunstige koers en kunnen we het makkelijk hebben. Alleen de bewegingen van de boot zijn soms wat oncomfortabel... Marije geeft de vissen maar eens te eten, verder gaat alles prima. Het is een ruige tocht, maar de mannen wilden echt zeilen en dat hebben ze vandaag gedaan! Stache heeft met zijn boot nog nooit zo snel gevaren en datzelfde geldt voor ons. We surffen over het water en tikken zelfs 8.2 knopen aan!

Aan het eind van de middag arriveren we in Medemblik. We hebben een mooie plaats in de Pekelharinghaven, recht voor het toiletgebouw. We zijn allemaal best moe van het ingespannen zeilen. Eerst een borrel en daarna halen we wat te eten. We hebben geen moed om zelf nog te koken en af te wassen. 


Wonder boven wonder hebben we het de hele dag droog gehouden op een heel klein buitje bij de sluis na. En dat na al die dagen waarop het bijna geen tel droog is geweest. Na de koffie lopen we nog even de stad in. Even de benen strekken en proberen wakker te blijven. Het is kermis en dat is van verre te horen. Ik wed dat we vannacht allemaal heel goed slapen: we zijn rozig en moe van de hele dag buiten in zon en wind!

Onze gevaren koers van vandaag:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten