309. Verzaaaaaa....melen!

Tik, tik,tik. Ik word wakker van de regen op het kajuitdakje en een gierende wind door de verstaging. Een lekker begin is dat! Vandaag is het 'verzameldag' voor de deelnemers aan de IJsselmeer/Waddentocht van de Toerzeilers. 
Wat vandaag valt, valt morgen niet, zullen we maar denken en de weersvoorspellingen voor de komende week zijn lang niet slecht. Niet getreurd dus, we maken er een echte zondagse uitslaapdag van en ik draai me nog eens lekker om in mijn warme bedje.

Gisteren zijn al vier van de vijf deelnemende schepen in Enkhuizen gearriveerd. De Sylke vanuit Makkum, de Beau-4 uit Hindeloopen, de Old Fellow uit Edam en de Dizzy B uit Hoorn. In deze volgorde van aankomst. 

Het was een winderig ritje naar Enkhuizen. Hoewel het KNMI de hele dag stug blijft volhouden dat het windkracht 3-4 waait, weten wij allemaal beter. Er staat een dikke ZW 5. Voor de Sylke betekent dat een koers aan de wind met hele vervelende golven. Lopen in de kuip of de kajuit, een koek uit de bankkast vissen, de filmcamera pakken, naar het toilet gaan: ik kom handen te kort om me vast te houden. De versgezette koffie drinken Bob en ik onderweg maar niet op. Met deze zeeziekte gevoelige koers kunnen we het beter bij water houden. Een 'blauwe plekken dag' noem ik het. 'Hotsebotsen' noemt Annemarie van de Beau-4 het.

In de Buitenhaven van Enkhuizen wordt het stapelen; het is hoogseizoen tenslotte. De kordate havenmeester(es) in haar gele bootje dirigeert ons tegen een andere zeilboot aan. We worden heel vriendelijk ontvangen. Arme mensen, ze weten niet dat ze later op de dag de uitgelaten bemanning van nóg drie Toerzeilboten over hun voordekje krijgen te lopen...


Zelfs in de redelijk beschutte haven waait het nog flink, maar het scheelt wel tien graden met op het open water. De lange broek en de trui gaan uit en we nestelen ons lekker in het zonnetje. We komen eindelijk aan de (nog warme) koffie uit de thermosfles toe. Boterhammetje erbij, krantje... 

Langzaam druppelen ook de andere deelnemers binnen en zo wordt ons rijtje boten steeds dikker. Alhoewel we via de groepsapp contact met elkaar hebben gehouden, hebben we elkaar sinds de kennismakingsbijeenkomst in april niet meer in levende lijve gezien. Het is een gezellig weerzien met dikke zoenen over en weer en er moet natuurlijk veel bijgepraat worden. De vermoeiende kermisattractie van eerder op de dag is gauw vergeten!

En zo is het dan verzameldag. Een regenachtige, winderige verzameldag. Het wachten is op de Mi Dushi die gisteren nog door Amsterdam moest. Vandaag doen we het rustig aan en verdiepen we ons alvast in de weerberichten voor de komende tijd. Vanavond houden we het eerste palaver en dan moeten we beslissen wat we de komende dagen gaan doen: welke bestemming, welke koers, welke tijden...

Rond de koffie wil de eerste boot in onze rij vertrekken. Toevallig giet het net van de regen... We laten al onze boten aan elkaar zitten en schuiven de boosdoener achterwaarts uit de rij. Zonder al te veel moeite wordt het probleem opgelost. Maar we zijn wel nat, erg nat. 
Het weer klaart op, we rommelen wat, doen de boodschappen, liggen in de zon en aan het eind van de middag komen de vragen los. Over het wad, het getij en de diepte van de geulen. Bob legt een en ander uit en langzamerhand sluiten steeds meer belangstellenden zich aan...Aan het eind van de middag arriveert de laatste boot. Wederom een gezellig weerzien, gevolgd door een borrel. De arme Mi Dushi heeft zoveel wind gehad dat zelfs het Toerzeil vlaggetje het heeft moeten ontgelden...Na een drankje en een snelle hap is het al gauw tijd voor het palaver. We verzamelen in de kuipen van twee naast elkaar liggende boten. Bob is nog maar halverwege zijn verhaal als het begint te regenen... We vluchten naar binnen en uiteindelijk wordt het verhaal afgemaakt in de kajuit van Jan en Annemarie.


Het streven is om morgen via Den Oever naar Den Helder te varen. Iedereen heeft reuze veel zin in het zout water-Waddenavontuur dat gaat beginnen. Het weerbericht ziet er goed uit. Eigenlijk wat te weinig wind. Dat is in elk geval weer eens wat anders dan de overvloedige wind die we in de meivakantie en de afgelopen dagen hebben gehad! Benieuwd of het ook uitkomt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten