311. Den Helder

Het heeft de hele nacht loeihard gewaaid en ook wat geregend. Ook voor overdag geldt een stormwaarschuwing windkracht 6. We gaan daarom vandaag maar niet naar Texel. Daarbij komt dat  de jachthaven van Texel vol ligt en maar bar weinig kleine bootjes met deze wind zullen vertrekken. De zon schijnt, het is niet koud, de uiers staan weliswaar dwars onder de koeien, maar eigenlijk is het heel lekker weer om in een haven te liggen.

We doen het vanmorgen rustig aan. Op ons dooie akkertje ontbijten we en drinken we een kopje koffie in de kuip, in het zonnetje. De jachthaven is niet heel goedkoop, maar daarentegen kan je wel gratis de wasmachine en de droger gebruiken. Als echte Hollander hoef je mij dat niet twee keer te zeggen. Bob en ik pakken de vouwfietsjes erbij, want het is een heel eind lopen naar het toiletgebouw. De vuile was in een kratje achterop en zo peddel ik enkele keren heen en weer tussen de boot en de machines die voor mij het werk doen. De spullen die niet in de droger mogen, wapperen gezellig aan de fokkeschoot in de warme wind. Zo hebben we 'gratis en voor niks' weer een hele schone garderobe.

Een groepje van ons besluit naar het Marine museum te gaan. Joyce wil vooral héél graag de onderzeeër van binnen bekijken. Zou ze stiekem aspiraties hebben om alsnog bij de Marine te gaan? Annemarie maakt een mooi statieportret van de groep op het ramschip de Schorpioen. Stache en Marnick zijn de absolute kampioenen: zij komen het museum binnen rond half twaalf en moeten er tegen sluitingstijd als laatsten met zachte hand uitgezet worden...



Hennie blijft op de boot en heeft een dagje lekker tijd voor haar zelf. Bob en ik liggen in de zon en doen wat boodschapjes in de stad. Het is beredruk in het centrum, er is live muziek en markt. Daarna gaan we naar ons favoriete restaurant 'Lands End'. We hangen op het terras in de enorme loungebanken en genieten van een glaasje wijn met uitzicht op het Marsdiep. Dat is voor ons pas echt vakantie! 
Bij terugkomst moeten we ons aan de poort van het haventerrein melden. Vanwege een verscherpte beveiliging wordt zelfs naar onze bootnaam gevraagd. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt.


Het is 's avonds nog heerlijk weer om buiten te eten. De familie Bancken plant, op zoek naar beschutting tegen de wind, hun mini 'meer voor mannen' barbecue onder de loopbrug en sterkt het fikkie eens lekker op: verrukkelijke geuren waaien langs de boot. 


Na het eten houden we palaver. Wat gaan we morgen doen?

2 opmerkingen:

  1. Hoi. We volgen jullie gezellig via het blog en de ais. We zien zelfs de zeevonk op de ais? Is de onderzeeër weer open? Wij dachten dat hij ivm asbest gesloten was? Wij liggen verwaaid in scheveningen en trekken over een paar dagen noordwaarts. Veel plezier op texel, Groetjes anouk en Michiel de Wijs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag familie! Wat leuk om van jullie te horen! Inderdaad, de Zeevonk ligt in Den Oever. Wij hadden nog niet gezien dat ze vertrokken was. Ja, de onderzeeër is weer open. Jullie ook nog een goede reis en mooi weer gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen