147. Dagje zeilen

De vakantie mag dan voor mij voorbij zijn: ik werk niet fulltime, dus op mijn vrije dag kunnen we best nog even een stukje zeilen. We pakken de auto en in een mum van tijd zijn we in Makkum. Het was een goed idee om de boot daar nog even te laten liggen!

Er staat een stevige westenwind met uitschieters tot 20 knopen. Eerst met, later zonder een rifje en de kluiver ingedraaid, spuiten we richting het zuiden. Jammer van die vervelende korte golven op het IJsselmeer. We hebben ze bijna dwars en dat betekent dat we heel wat af hobbelen; een duidelijk 'gevalletje klotsbak' vandaag. Het zeilen gaat echter zo lekker dat we doorvaren tot Stavoren.

In de oude haven liggen we aan de kade. We hebben de hele weg in de schaduw van het zeil gezeten en op het eind werd dat best wel fris. Uit de wind en in het zonnetje scheelt het voor ons gevoel wel 10 graden met buiten op het water. Ik maak een lekkere hete pot thee en we warmen onze oude koude  botten in de zon. Bob knutselt nog wat met nieuwe blokjes die hij heeft gekocht.

Stavoren

Na een uurtje maken we los en vangen we met de terugweg aan. Geheel tegen de voorspellingen in, varen we wederom aan de wind. Het waait iets minder hard, dus de kluiver kan er ook bij en met soms meer dan 6 knopen snelheid gaat het retour richting Makkum. Er staat nog steeds een warrig zeetje. We maken op een gegeven moment zo'n  schuiver dat onze arme Joris van de kuipbank valt. Dat is hem nog niet eerder overkomen.

Het is blijkbaar druk bij de sluizen van Kornwerderzand. Er komen ons steeds grote groepen boten tegemoet: ze zijn vanaf de eilanden onderweg naar huis. De meeste vakanties lopen ten einde, de papa's en de mama's moeten weer aan het werk en de kindertjes weer naar school.


Het was een heerlijke zeildag. In de haven ruimen we de boot op en sluiten we af. Als we naar de auto lopen, worden we geroepen door Hans en Ingrid, collega's van Bob. Ze hebben vorig jaar hun zeilboot ingeruild voor een prachtige Agder motorboot en liggen toevallig een nachtje in de haven. Net terug van hun tocht over de Hollandse rivieren met als toetje een bezoek aan Texel. We zitten even gezellig op het riante voordek en nemen onze vakantiebelevenissen door. Nou ja, wij hoeven niets te vertellen want Ingrid leest deze blog en is overal al van op de hoogte... Ingrid heeft onderweg trouwens prachtige, kleurige sjaals gemaakt. Eerstdaags via internet en op bestelling te verkrijgen (ha, ha, ha, ja toch Ingrid...?).

Morgen weer gewoon aan het werk.


1 opmerking: