139. Zeilen







Voor vakantiebegrippen staan we vroeg op. Eerst moeten we het IJsselmeer nog dwars oversteken en daarna willen het tij halen van Den Oever naar Texel. Bovendien worden er 's middags dikke buien met onweer en harde windstoten verwacht. Die willen we liever niet midden op open water over ons heen krijgen.

Van Stavoren zeilen we naar Den Oever. Was er ruime wind voorspeld, we moeten hoog aan de wind zeilen, maar het loopt lekker. Op een enkel klein buitje na houden we het droog. De donkere onweerswolken blijven gelukkig boven land.

De sluis bij Den Oever staat uitnodigend open als we aan komen varen. We liggen er met een bootje of vier in. Wat een verschil met de sluis bij Kornwerderzand waar we in het begin van de vakantie langsvoeren: daar lagen rijen dik te wachten om geschut te worden richting eilanden.



De planning is uitstekend. Precies op het moment dat de stroom mee gaat lopen, varen we het Wad op. Voor ons vaart een bootje met drie oudere Duitse heren. Het zijn niet de meest ervaren zeilers want ze laten zich steeds compleet wegzetten door de dwarsstroom. Als ze zich dan eindelijk realiseren dat ze buiten de geul varen, volgt er een ruk aan het roer. Zo zigzaggen ze voor ons uit. We nemen de ondiepe route via de Bollen. Hier liggen alleen groene boeien. Nu raken de heren helemaal het spoor bijster. Ze weten niet aan welke kant ze de boeien moeten passeren. Ze gokken natuurlijk op de verkeerde kant. Uiteindelijk zijn ze de boeien helemaal kwijt en draaien ze vertwijfeld rondjes op de plaat. Ze hebben geluk dat het springtij is, anders waren ze zeker vastgelopen. Ik zeg al tegen Bob: 'Ik ga ze niet redden als ze droogvallen hoor. Zulke oenen. Ik wil nog wel de KNRM voor ze oproepen maar verder zoeken ze het zelf maar uit.' Gelukkig voor hen is het niet nodig.




In de Waddenhaven Texel is het 'thuiskomen'. Altijd gezellig druk hier. Het zonnetje gaat schijnen, het blijft droog en het wordt een heerlijke zomer/vakantiemiddag. De NB Kompaan ligt hier ook. We hadden ze in Harderwijk verteld dat Texel goed te bereiken en een leuke bestemming voor kinderen is. Ze liggen hier al een paar dagen en hebben het gelukkig naar hun zin. 's Avonds drinken met elkaar een borrel in de kuip van de Sylke. We kunnen tot 11 uur buiten zitten; ideaal!




- Posted using BlogPress from my iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten