146. Helaas...

...de vakantie is voor mij weer voorbij. Bob heeft nog twee weken, maar ik moet er deze week weer aan geloven.

We hebben een heerlijke terugtocht. Een mooi windje, lekker weer en flink wat stroming. Langs het zeegat eerst even tegen (zie foto: het verschil tussen snelheid door het water en snelheid over de grond) maar daarna loopt het hard mee. Snelheden van ruim 7 knopen worden makkelijk gehaald.






We kiezen ditmaal de route via het Inschot en over het Zuidoostrak. Het is wel even zoeken want de boeien liggen ver van elkaar vandaan. Bovendien klopt de kaart van de plotter in het geheel niet met de werkelijkheid. Volgens de plotter varen we over droogevallen land en staan de boeien heel ergens anders. Typisch eeen geval van 'wandelende zandbanken'. De kaart van Stentec (op het notebook) c.q. de papieren kaart zijn duidelijk recenter; daar kunnen we nog enigszins uit wijs worden. We gokken goed en lopen niet vast. Dat zou trouwens niet erg zijn, want het moet nog hoog water worden. Wat een genot om zo te zeilen! Van mij hoeft er geen einde aan te komen.




Dat doet het natuurlijk toch, en wel in de vorm van de sluizen bij Kornwerderzand. Daar is het, zoals verwacht, flink druk. We hebben geluk. De brug over de Afsluitdijk gaat net open en we kunnen er gelijk met de rest van de wachtende boten door. In de sluis passen we niet meer, dus daarvoor moeten we een lichting wachten. We liggen gezellig gestapeld aan wat Haarlemse boten die op de terugweg zijn. Dat schept gelijk een band...

De wind is ondertussen gaan liggen en het wordt bloedje heet. In de sluis ruimen we de boot vast zoveel mogelijk op. We motoren in een ruk door naar Makkum, leggen de boot vast en vluchten in de van airconditioning voorziene auto. Wat een temperatuur! We hebben dit jaar verschrikkelijk geboft met het weer. Na een zeer koud en druilerig voorjaar hebben we nu uiteindelijk twee hele mooie weken en twee wat wisselvallige weken gehad. Geen enkele hele dag regen en geen kou geleden. Volgend jaar weer? Ik teken ervoor!



- Posted using BlogPress from my iPad


Geen opmerkingen:

Een reactie posten