138. Skutsjesilen











Vanmorgen na de koffie kijken we bij de sluis hoe de skutsjes zich er (zonder motor) door wurmen. Vermakelijk om te zien.






Het is druk. Stavoren wordt overspoeld door dagjesmensen. Auto's moeten tot ver buiten de stad geparkeerd worden. Michiel en Alies komen ook een dagje naar deze Friese folklore kijken. Ook zij moeten er aan geloven en moeten een heel eind lopen voordat ze bij het water zijn; gelukkig is het droog. We ontmoeten ze op de dijk en samen met hond Joris vleien we ons in het gras, wachtend op wat komen gaat.




Halverwege de wedstrijd wordt het donker en begint het te regenen. Onverwacht wat ons betreft want de buienradar leek anders aan te geven. Het houdt niet meer op en we horen het onweer in de verte rommelen. Sneu voor de bemanningen, maar de meeste toeschouwers vluchten weg van de onbeschutte dijk. We staan eerst nog een tijdje te schuilen maar de regen lijkt niet van plan op te houden. Uiteindelijk lopen we toch maar in gestrekte draf naar de boot. Daar zitten we droog en gezellig en nemen een kop warme thee. De wedstrijd volgen we verder via Omrop Fryslan.






Vanwege het mogelijke naderende onweer wordt de wedstrijd vroegtijdig beeindigd. Jammer. Net als de skutsjes de sluis weer opzoeken, wordt het droog en snellen wij ook die richting op om de terugkomst van de 'gladiatoren' mee te maken. Met een kibbelingetje in de hand, zittend in het zonnetje en uitkijkend over de mensen- en botenmassa is de regen heel snel weer vergeten.

We wandelen naar de Oude Haven en strijken neer op een terras voor een koele witte wijn. Ook hier is het feest alom. Veel boten, veel mensen, veel drank en veel muziek. Erg gezellig. De kinderen zoeken hun auto op en gaan naar huis en wij lopen terug naar de boot. Vroeg in de avond onweert en regent het nog even, maar dat maakt niet uit. Wj genieten nog na van een hele leuke dag.
- Posted using BlogPress from my iPad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten