257. Texel

Aan het begin van de middag vertrekken we richting Texel. De sluis van Den Oever gaat net voor ons neus dicht; dat wordt dus wachten. Wanneer eindelijk de deuren weer voor ons open gaan, leggen we allemaal volgens de regelen der kunst van 'zoet naar zout' aan: niemand eindigt achterstevoren...Eenmaal buiten de sluis bIjkt het hard te waaien. Iets harder dan voorspeld. En net als gisteren klopt de richting ook niet helemaal. We varen op fok en grootzeil en zetten al zeilend gelijk een rif. Gerard en Adri varen met alleen de genua, Jaap vaart op de motor. We zeilen hoog aan de wind en het gaat er ruig aan toe; er staan flinke golven. 

We nemen de route over de Bollen, een zandplaat met betonning waar meestal voldoende water staat. Jaap heeft het diepste schip: we hebben van tevoren het tijdvenster waarin hij kan passeren doorgesproken. Helaas besluit de motor van de Arrivee op het moment supreme ermee op te houden. Jaap en Else rollen kalmpjes de genua uit. Misschien als de motor even de kans heeft gehad om af te koelen, hij toch weer wil starten. Alleen met het voorzeil gaat het niet zo snel, de tijd om de ondiepte te passeren, begint te dringen. De onfortuinlijke bemanning blijft er rustig onder. We spreken af dat als onverhoopt de truc met de motor niet zou lukken, wij de KNRM inschakelen om ze op te laten pikken. De motor van ons en die van de anderen is helaas niet zo sterk dat we daarmee een dergelijk zwaar schip tegen deze wind en golven in kunnen slepen. We houden de Arrivee in de gaten en gelukkig komen ze nog net, met een klein hupje, over het ondiepste stuk heen. Wonder boven wonder start de motor daarna ook weer. Omdat we niet weten hoe lang hij het volhoudt, cirkelt de Sylke wat om ze heen en begeleiden we ze de haven in. Wat een avontuur! We hebben medelijden met deze twee kanjers: wat een pech, maar wat een professionele reactie! 

In de (nog lang niet volle) haven liggen we vlak bij elkaar. Aan boord van de Free Spirit wisselen we belevenissen uit en lessen we tegelijkertijd onze dorst. We houden van multitasken. 
Daarna verdwijnen Gerard en Bob in de motorruimte van de patient. Misschien is de oorzaak een verstopt brandstoffilter of anders kalkaanslag in de motor. De mannen willen het zeker weten zodat er zonodig nog een monteur bij gehaald kan worden. Nadat de halve vloer is opengebroken en ze lang op de kop in de motorruimte hebben gehangen, worden de filters gelokaliseerd. 


Het groffilter zit helemaal dichtgeslibt met vuile smurrie. Waarschijnlijk is de rotzooi onderuit de tank door het gebeuk van de golven losgekomen en heeft het de boel verstopt. De oorzaak is vermoedelijk gevonden. Wordt morgen ongetwijfeld vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten