246. Van alles wat

Het wordt een beetje een versnipperd weekend. Dat vinden we helemaal niet erg want het weer is niet bijster goed en we hebben ook niet zo heel veel zin om te zeilen. Misschien komt het omdat we de afgelopen weekenden al heel veel gezeild en grote afstanden afgelegd hebben. Een weekendje even wat anders doen kan helemaal geen kwaad!

Zo gaan we een middagje naar de boot om wat te knutselen.
Zowel de val van de kluiver als de grootzeilval beginnen door de stopper heen te slippen. De lijnen zijn ter hoogte van de stopper wat platgedrukt en misschien iets versleten. Nieuwe lijnen kopen kan altijd nog. We kunnen er niet een stuk afsnijden want ze zijn maar net lang genoeg. We draaien ze eerst maar eens om. Misschien kunnen we de aanschaf zo nog even uitstellen.

We hebben de ervaring met de Zeevonk op St. Maarten. Mijn broer had geen ijzergaren aan boord (én geen geduld) en dacht twee vallen even snel met wat Duck Tape aan elkaar te zetten. Natuurlijk liet het los en schoot de val uit de mast. Bob moest 20 m omhoog om de lijn er weer in proberen te krijgen. Dat gebeurt Bob niet weer dus hij naait met ijzerdraad een geleidelijntje aan de kluiverval en trekt daarmee de oude val uit de mast. Daarna knipt hij het naaiwerk los en naait hij het geleidelijntje aan het andere uiteinde van de val. Hij trekt het wederom door de mast en zo zit de val andersom ingeregen. Hetzelfde gebeurt met de val van het grootzeil. En jawel: het lijkt goed te helpen. De stoppers klemmen de vallen nu in één keer goed vast.

met naald en draad in de weer...

De kraanlijn zit normaal gesproken met een karabijnhaak aan het einde van de giek vast. Tijdens het zeilen, als de kraanlijn los hangt, kleppert hij steeds tegen de giek aan. Daar worden we een beetje gek van... Als oplossing koop Bob een Dyneema shackle met een beschermende mantel. Nu zijn we van het geklepper af!


Zo hebben we nog wat kleine karweitjes. Het is droog, dus we genieten na gedane arbeid in de kuip van een kopje thee. Mét iets lekkers erbij, gekocht in de camping-/haven supermarkt: smullen!


De volgende dag regent het bij ons een groot deel van de dag en gaan we met de auto even naar Lemmer. Het is daar in de zomer altijd druk en gezellig. We slenteren door het dorp en bekijken de versieringen ter ere van het WK voetbal.


De watersportwinkel is open, dus we kunnen daar heerlijk rondneuzen. Ergerlijk: we komen er nooit weg zonder langs de kassa te moeten... We pikken daarna een (alcoholvrij-) biertje op het terras, met uitzicht op de sluis. Wat wil je nog meer op een luie zondagmiddag!

Van hetzelfde 'bouwjaar' als mijn vader...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten