303. Voorbereiding

In de zomervakantie organiseren Bob en ik weer een vakantietocht op het IJsselmeer/de Wadden.
Het is ons de vorige keren zo goed bevallen, dat we wéér voor de bijl zijn gegaan...
Het is erg gezellig om met andere mensen op pad te gaan én ook nog eens heel bevredigend om andere Toerzeilers een stapje verder te brengen door kennis te delen. Zo zijn wij jaren geleden ook begonnen en wij geven die ervaring graag door.

Een dergelijke tocht begint met een 'droog' palaver. Een eerste bijeenkomst waar we kennis met elkaar maken (of de kennismaking hernieuwen), informatie delen en afspraken maken.
We laten de deelnemers kiezen uit drie mogelijke data en natuurlijk nemen ze de eerste de beste. En die is gelijk al volgende week...

We hebben nog maar een paar dagen, dus dat wordt aanpoten voor ons. Gelukkig is het geen zeilweer en hebben we dit weekend even tijd.
Hoe zullen we het palaver inkleden? We brainstormen wat en komen tot de conclusie dat we het weer eens anders gaan aanpakken dan met de meivakantie. We hoeven niet met een andere groep rekening te houden, dus we kunnen helemaal ons eigen gang gaan.

De deelnemers zeilen voornamelijk op de Hollandse plassen.
We verzamelen op het IJsselmeer en, als het weer het toelaat, gaan we ook het Wad op. Zeilen op het ruime binnenwater van het IJsselmeer vereist al wat meer kennis  en ervaring, maar zeilen op de Wadden vereist nóg wat specifiekere kennis over varen op stroom, wind-tegen-stroom, hoog- en laag water, de boeien, de geulen, de platen en ga zo maar door. Het lijkt Bob niets om dat allemaal 's ochtends op de dag van vertrek nog op de steiger te moeten uitleggen. Het vereist wel iets meer voorbereiding van de deelnemers, dus wil hij er vast aandacht aan besteden.

Het duurt nog een week of wat voordat we vertrekken, dus er is ook nog tijd om eventueel missende uitrusting op de boot aan te vullen. We hebben ooit een deelnemer gehad die het niet nodig vond om een anker mee te nemen... tricky! En aan een landvast van een meter heb je ook niet zoveel. Wat dat betreft maak je rare dingen mee.

Bruce

Spade

Rocna

We hebben ooit al eens de vaarwijzer Waddenzee en het E-book 'Vaargids westelijke Waddenzee' aangeschaft. Op BOOT Holland lopen we tegen het pas verschenen 'Handboek Varen op de Waddenzee' aan. De schrijfster verkoopt het zelf aan ons... Een prachtig boek. Compleet, helder en praktisch, met duidelijke plaatjes en uitleg en mooie foto's. Ik heb het geloof ik al eerder genoemd op deze blog. Het zal me niets verbazen als dit de nieuwe bijbel voor de Waddenzee wordt.


We knutselen een leuke en leerzame (vind ik) tekst in elkaar en zoeken er wat plaatjes bij. Een klein filmpje voor de afwisseling en de presentatie is klaar.
Ach, je moet toch wat als het geen weer is om te zeilen... Het houdt je van de straat en wij vinden het ook nog eens heel leuk om te doen!


Zo, wij zijn er klaar voor. Laat het palaver maar komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten