126. Gennaker


Eindelijk wordt eens niet het HELE weekend storm en regen voorspeld, dus we nemen de gok en gaan uit zeilen.

jachthaven
Het is natuurlijk niet helemaal droog, dus zaterdag wachten we eerst de grootste regenbuien af voordat we naar Makkum rijden. Het is intussen al middag wanneer we de trossen losgooien. We willen een lekker eindje varen en kiezen daarom voor Medemblik. Het zeilt heerlijk en tegen de avond arriveren we ter plekke. De kades liggen vol met grote boten, de brug staat open en we besluiten lekker in de binnenhaven te gaan liggen. Achteraf een goed idee want het is daar heerlijk windstil. Het zonnetje schijnt en we kunnen nog tot laat buiten zitten.


De zondag begint wederom met regen. We zien op de buienradar van de havenmeester (zelf hebben we geen enkele ontvangst) dat om een uur of twaalf het ergste zal zijn  gepasseerd. We doen het rustig aan en inderdaad, om half 12 wordt het droog en gooien we de trossen los.


We beginnen met een ruime wind, windkracht 3. Ideaal om de gennaker maar weer eens uit zijn zak te halen. We gaan vooruit, want ditmaal zit hij in één keer goed: geen gedraaide slang en geen lijnen in de war. Het loopt heerlijk. Jammer genoeg wordt na verloop van tijd de lucht achter ons steeds donkerder en steeds dreigender. De wind trekt aan en het begint wat te spetteren. Uit voorzorg gaat de grote blauwe lap er maar weer af; we willen hem wel graag heel houden. Langzamerhand gaat het van windkracht 4 naar windkracht 5. We hebben een trui, zeilpak, laarzen en reddingsvest aan. Zomer in Holland. 

Het is nog even hard werken net voor Makkum. De golven worden steeds hoger, we surfen er overheen. Na verloop van tijd moet de kluiver er ook aan geloven. Het IJsselmeerwater steekt donkergroen af tegen de donkerblauwe lucht. Een mooi gezicht, maar ik zie liever een zonnetje in een wolkenloze hemel.


In de jachthaven genieten we nog even na van een stoere tocht met een welverdiend drankje en een dood visje. Het was zeker geen schitterend weer, maar we hebben wel een prachtig weekend gehad! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten