344. Manoeuvreren op de motor

De afdeling Noord van de Toerzeilers organiseert elk jaar een dagje manoeuvreren op de motor. Ditmaal is Bob gevraagd om 's morgens het theoretische deel voor zijn rekening te nemen en 's middags als een van de instructeurs op een boot mee te varen.

Klik hier voor het filmpje

We verzamelen op de Avalon en lopen daarna naar een restaurant in Stavoren. Vanwege de slechte weersverwachting voor de dag van morgen (onweer, rukwinden, regen) heeft een drietal boten afgezegd. Jammer, want nu zijn er nog maar vier over. Maar niet getreurd, ook met vier boten dreigt dit een hele leuke dag te worden!



Bob heeft zijn demonstratiebootje maar weer eens uit de kast gehaald. Zelf gemaakt uit een blokje hout met daarop vast zes hele dunne lijntjes die de landvasten aan de voor-, midden- en achterbolders voorstellen. Op een plastic kaarthouder heeft hij met stukjes tape een langssteiger en boxen met meerpalen geplakt. Op natte, koude avonden tijdens tochten met groepen Toerzeilers heeft het als instructiemiddel al menig keer zijn nut bewezen. Met behulp van het bootje met de landvasten kan je heel goed beeldend uitleggen hoe je de lijnen bijvoorbeeld bij het wegvaren op lager wal, uit een krappe plek of bij afmeren met dwarse wind goed kan gebruiken.
Ook vandaag zorgt het bootje weer voor heel wat aha-momenten.


Daarna gaan we het water op. Elke boot krijgt een eigen instructeur mee. Wat is er leuker en leerzamer dan een ervaren iemand op je eigen boot die je helpt met wat handige tips en trucs specifiek voor jouw boot? Iedere boot reageert anders. Dat kan liggen bijvoorbeeld aan de vorm van het onderwaterschip, de kiel, de opbouw, de motor, het roer, de schroef en nog wat andere variabelen.






Na een paar uurtjes oefenen zitten de hoofden vol met informatie en is het tijd voor ontspanning. Tijd voor een drankje en een hapje, wederom op ons 'moederschip' de Avalon.



Het was een hele gezellige leerzame dag waarop we ook weer leuke, nieuwe mensen ontmoet hebben. Het weer heeft zich boven verwachting goed gehouden. Een top dag!

1 opmerking:

  1. Een heel geslaagd event, niet alleen ontzettend leerzaam, maar ook heel erg gezellig! Bedankt!!

    Bea, Klaas en Ilja.

    BeantwoordenVerwijderen