345. Texel

Zaterdagmorgen arriveren we bepakt en bezakt in de haven: aanvulling op de proviand, schoon beddengoed, allerlei gereedschap om iets te knutselen. Elke keer zijn we van plan het minimale mee te nemen en elke weekend hebben we een volle auto. Waar het vandaan komt (en waar het blijft...)?

Waar zullen we naar toe? Eigenlijk liggen Medemblik en Enkhuizen in de planning. Maar het is warm en het waait niet hard. Dat betekent vervelende vliegjes op het IJsselmeer en daar heb ik een vreselijke hekel aan. Daarbij komt de wind maandag uit het noorden en dat betekent een heel eind tegen de wind in naar huis laveren/motoren. Ook niet ideaal. Wat dan? Zijn de eilanden een optie? Bij warm weer geen vliegjes op zout water. Dat staat mij wel aan. Welk eiland kunnen we nog halen? Het is niet echt vroeg meer en naar het tij hebben we helemaal niet gekeken. Bob duikt in de tabellen en besluit dat Texel nog net te doen is. We zijn een beetje aan de late kant, maar met wat geluk zijn we net met de kentering op de plaats van bestemming. Dat is, als de sluis meewerkt.

Het ziet er vooralsnog goed uit. We hoeven niet lang te wachten voordat we de net gerenoveerde sluis binnen kunnen varen. Helaas vertoont de daarop volgende brug in de Afsluitdijk regelmatig kuren. Zeker één keer in de week wil hij niet meer open (of dicht) en staat er een lange rijen auto's te wachten.  De brugwachter heeft daarom besloten de beweegbare brug zo min mogelijk te bewegen. Eerst groepjes boten verzamelen en die er dan in één keer doorlaten. Een niet onverstandige maatregel lijkt me dat. Zo liggen we dus zeker een half uur in de kom, gevangen tussen sluis en brug, rondjes te draaien. Al met al is het nog best laat in het tij voordat we verder kunnen.
Het zeilt als de brandweer. Een lekker windje, stroom mee, een helblauwe lucht, wat wil je nog meer!

Klik hier voor het filmpje.

In de Waddenhaven in Oudeschild is het niet druk. De steigers voor de kleine bootjes zijn bijna leeg. Er ligt nog een mooie Cornish Crabber en een andere North Beach, de Windhoek, die we nog niet eerder hebben gezien. We liggen heerlijk in het zonnetje te genieten.

het is niet druk...
Zondag is het onze trouwdag. Ik vind het wel toepasselijk om precies op deze dag een tandem te huren. Daar hebben we geen van beiden ooit op gefietst. Jammer dat we de eerste keer opstappen niet konden filmen. Dat valt nog niet mee... Gaandeweg de dag worden we er steeds bedrevener in!


We fietsen naar het paracentrum. Een lekker stukje weg en leuk om even te kijken. Het is er stervensdruk. De hele dag door vinden er rondvluchten plaats en wordt er parachute gesprongen. Elk kwartier gaat een nieuwe lading durfals de lucht in. De meeste sprongen zijn tandemsprongen met toeristen. Ik moet zeggen: de instructeurs komen met passagier en al keurig (en zachtjes) op het veldje voor de toeschouwers terecht. Vakwerk. 's Avonds gaan we lekker uit eten. Genieten!

en alweer een nieuwe lichting durfals
Maandagmorgen vertrekken we om 7 uur. Het is nog koud. Twee truien, zeilpak, muts en handschoenen aan. Er staat meer wind dan verwacht. Daarbij opgeteld wind tegen stroom en dat betekent een lekkere klotsbak met vervelende golven. We werken gauw wat koek en thee naar binnen want het zijn omstandigheden om zeeziek van te worden. Driekwart van de tocht kunnen we aan de wind zeilen. We redden de boeien steeds net. Twee grote 40-voeters passeren ons op de motor. Watjes! Het laatste stuk langs de Afsluitdijk besluiten we te gaan motorsailen. De wind staat recht tegen en laveren is geen optie want het is druk met vissersboten die hun netten wijduit hebben staan.
Ik heb het op de AIS al gezien: de twee grote zeiljachten (op de motor) die ons vlakbij Texel gepasseerd zijn, liggen nog voor de sluis te wachten. Daar komen wij aan met ons kleine bootje. De enige die gezeild heeft en dan ook nog dezelfde sluislichting haalt... Lachen.

Terug in Makkum volgt een grote schoonmaakbeurt. We poetsen en spuiten het witte zoutlaag van de boot. Een uurtje later zitten we thuis in de tuin. Wat een super weekend was het weer. Heerlijk gezeild, lekker in de zon gezeten en een fijne trouwdag gevierd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten