346. Oefendag met de KNRM

Vroeg in de ochtend rijden we over nog uitgestorven wegen maar Makkum. Richting onze jachthaven. Niet om te gaan zeilen, maar om wat bootspullen op te halen: zeilpakken, reddingsvesten en laarzen. Om 10 uur start in Medemblik de KNRM oefendag van de Toerzeilers. Met de boot halen we dat niet meer, dus nemen we de auto. Samen met de bemanning van de zes deelnemende boten én wat opstappers van de Bemanningbank verzamelen we in een knus cafeetje aan de haven. Met een bakje koffie voor onze neus beginnen we aan het ochtendprogramma.

eerst de theorie
Arno namens de KNRM en Kees namens de Toerzeilers nemen in vogelvlucht de werkzaamheden van de KNRM en wat algemene basisprincipes van veiligheid aan boord en het redden van drenkelingen met ons door. De opstappers worden over de boten verdeeld zodat iedereen tenminste drie bemanningsleden aan boord heeft. Ik bof dat ik voor het maken van foto's en filmopnamen de hele middag bij een van de twee deelnemende reddingboten, de Bernardine uit Medemblik, aan boord mag. De andere deelnemende reddingboot, de Johanna Margareta, komt speciaal voor deze gelegenheid uit Den Oever.

de briefing van de beide reddingboot bemanningen
de Johanna Margareta
de Bernardine
Na het boterhammetje stapt iedereen aan boord en beginnen we aan het praktijkgedeelte. Iedere boot krijgt een KNRM'er in overlevingspak mee. Met een reddingboot in de buurt speelt de KNRM'er voor drenkeling en mag de bemanning van de boot hem proberen te redden. Zeilend of op de motor. Men komt er achter dat het aanvaren niet altijd even makkelijk is. De een schiet met een noodvaart de zwemmer voorbij, de ander ligt te vroeg stil en de volgende vaart per ongeluk aan de verkeerde kant  langszij. Alle mogelijke varianten passeren de revue. Drijvende hulpmiddelen als de sling, de joon en reddingboeien worden de drenkeling achterna gegooid. Soms allemaal in een keer tegelijk.

De vrijwillige drenkelingen hebben het zwaar te verduren. De een ligt een eeuwigheid in het water voordat hij eindelijk opgepikt wordt, bij een ander gaat bij het ophijsen zijn stem bijna twee octaven de hoogte in... Van een andere KNRM'er lekt de rits in zijn pak en hij wordt kletsnat. Hij komt het water uit want hij krijgt het koud. De zorgzame zeilers sturen hem de kajuit van de zeilboot in waar hij zich kan omkleden en wat droge kleren van de schipper te leen krijgt.



na elke oefening volgt direct een evaluatie
Na het oefenen van man over boord wordt er nog gesleept. Met zowel een spruit en een lange lijn als langszij. Na drie uur ingespannen ploeteren zoek iedereen de haven weer op. Nanno van de Akka wil persé als een manke vogel gesleept langszij, de haven binnengebracht geworden. En dat gebeurt dan ook... Bij het botenhuis demonstreren de mannen het omkieperen van een reddingvlot en steken ze nog wat noodvuurwerk af. Daarna is het over en uit. 



de haven in slepen
We hebben met ons allen genoten van een zeer leerzame en geslaagde dag. Iedereen is vol lof over de vrijwilligers van de KNRM: de mannen en één vrouw was geen moeite teveel om het ons naar de zin te maken. Bijkomend voordeel is dat ook zij weer veel van deze dag geleerd hebben. Het mes snijdt  dus aan twee kanten. Beide partijen vinden het evenement zeer zeker voor herhaling vatbaar.

Voor een filmpje over de dag: klik hier

De deelnemers krijgen hun Toerzeilglas. De redders een flinke donatie, een glaasje en de bijbehorende inhoud. Zo nemen we aan het eind van de middag afscheid van elkaar. De redders ruimen het station op en trekken droge kleren aan. De zeilers keren terug naar het café voor een gezellige maaltijd,  een smakelijk einde van een hele leuke dag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten