181. Retourtje Makkum-Stavoren

En het is alwéér weekend! De weken vliegen voorbij. Alhoewel het eind juni is, heb ik nog geen idee dat de schoolvakanties al zijn begonnen. Dat komt vast door het koude voorjaar; voor mijn gevoel is het nog maar april. Zaterdag waait er een dikke windkracht 6. We besluiten niet naar de boot te gaan maar wat nuttige zaken in en om het huis af te werken. Dat moet zo nu en dan ook eens gebeuren.

We zijn van de week toch weer aan het twijfelen gebracht omtrent het al dan niet aanschaffen van vouwfietsjes voor onze vakantie op de Duitse Wadden. Ik kreeg allerlei reacties op mijn blog waarin ik mijn gedachten hierover uitsprak. De meeste in de trant van: 'je krijgt er spijt van als je ze niet bij je hebt'! We zijn dus overstag gegaan en hebben twee van die sta-in-de-wegs aangeschaft. Ik moet eerlijk toegeven: ze zien er sterk en degelijk uit en ze fietsen best lekker. Want van schrik hebben we 's avonds een proefrondje van 12 km gefietst en we hebben geen zadelpijn! Dat zit dus wel snor. Nu nog even een goed plekje zoeken in de boot...

Zondag vertrekken we na de koffie op ons gemak naar de haven. De twee fietsjes gaan mee om te passen. Helaas waren de fietszakken even uitverkocht. Dat is wel wat lastig want zonder zak blijf je met die dingen overal achter-en-aan haken. Maar goed. Ze laten zich makkelijk door het voorluik zakken en ze kunnen mooi naast elkaar in de punt liggen. Bob knutselt thuis nog wat kleine aanpassingen in elkaar en dan past het prima. De fietsjes gaan weer terug in de auto en wij gooien los. 

Niks windkracht 3-4. Dat is vast in Zuid-Limburg gemeten. Er blaast een dikke 5. We zeilen heerlijk en besluiten naar Stavoren te gaan. Naar de Oude Haven ditmaal want de wind waait uit de goede hoek om daar enigszins beschut te liggen. Het is altijd gezellig daar, tussen de Bruine Vloot. Er liggen trouwens weinig plezierjachtjes. Het is eigenlijk overal erg stil. Daar is het weer debet aan, neem ik aan. Er staat een mager zonnetje, de temperatuur is niet onaardig en het is droog. Wie hoort ons klagen? Aan het eind van de middag komen Dirk en Fré langs. Zij gaan straks met ons mee op vakantie. Lekker in de kuip; een drankje erbij: heel gezellig!

de Oude Haven in Stavoren
Bob aan de afwas
We zien dat Marine Traffic onze AIS ditmaal wel de hele weg heeft kunnen volgen. Zo worden we steeds wijzer: het is dus niet de antenne en het is ook niet de antennedraad die problemen veroorzaakt. Het zijn de poorten van het notebook die voor verwarring zorgen. 

de AIS op Marine Traffic heeft ons de hele weg gevolgd
en inderdaad: hier liggen we.
Zondagmorgen is de verwachting 3 tot 4 en daarna variabel 1-3. Om de hele weg motoren en een overval door IJsselmeervliegjes voor te zijn, vertrekken we op tijd. Voor niets blijkt later, want de wind gaat helemaal niet liggen. Er waait een kleine 5 en wederom verbazen we ons over het weerbericht. Het geeft verder niet want we zeilen heerlijk. We stuiven op huis aan. We hebben nog nooit zo snel de afstand Stavoren-Makkum afgelegd! Het is akelig stil op het IJsselmeer. Donkergroen water tegen een donkerblauwe lucht: zomer in Nederland! Een enkel bootje komt uit de sluis van Kornwerderzand. Weggewaaid van de Wadden? 

Voor een impressie zie het volgende filmpjeklik hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten