182. Naar huis


De voorspelling is warm, zonnig en weinig wind. Op het IJsselmeer betekent dat automatisch vervelende vliegjes. We besluiten mede daarom dit weekend de boot van de IJsselmeerkust naar huis te varen. Bob heeft bijna vakantie en wil nog wat aan de boot knutselen voordat we vertrekken. Daar heeft hij straks mooi de tijd voor en dat gaat even wat makkelijker als ze achter het huis ligt. Ze moet ook nog schoongemaakt en ingeladen worden; leuk werk voor op een (zwoele?) zomeravond.

In de Marina van Makkum is het een gezellige drukte. We zien veel boten met verre thuishavens achterop. Kinderen in het speeltuintje, kinderen in het zwembad, kinderen met ijsjes, vrolijke gezichten  en iedereen in korte broek. De zomer is nu echt begonnen!

Het eerste stukje Makkum-Workum zeilen we nog. Maar al snel gaat de wind liggen en komen de beestjes tevoorschijn. Gauw alle zeilen opbergen en de kajuitingang hermetisch dicht! Op de motor varen we Workum binnen. De sluiswachter begroet ons met: "Mooie boot meneer!" Hij kent het merk. Dat doet een trotse NB- bezitter goed; ook al komt hij 5 euro innen, de beste man kan bij ons geen kwaad meer doen!

Op het Heegermeer gaan de zeilen weer omhoog. Daar kunnen we nog even lekker wat laveren. In Heeg meren we af in de passantenhaven. De haven ligt helemaal vol en we komen noodgedwongen in het gedeelte van de open bootjes terecht. Dat blijkt geen straf te zijn. Het verbaast ons hoeveel huur Valkjes we hier zien. Allemaal jongelui en zelfs enkele gezinnen met kleine kinderen die hierin bivakkeren. Ik heb er bewondering voor. Dit is echt primitief kamperen: met z'n vieren in een open bootje. Het lijkt me 's nachts koud en ongemakkelijk. En waar laat je de bagage van vier man sterk? We zien ook bootjes met daarop overduidelijk studenten. De heren in overhemd met stropdas en korte broek; een koddig gezicht.

allemaal Valkjes
De jachthaven beschikt ook over wat grasveldjes inclusief picknickbanken. Daar mogen kleine tentjes opgezet worden. Het toiletgebouw heeft een grote overdekte overkapping waar met slecht weer onder gezeten, gekookt en gegeten kan worden. Uit alles blijkt dat men rekening houdt met vakantiegangers in open boten. Waar zie je dat tegenwoordig nog? Er wordt in een jachthaven op het binnenwater trouwens überhaupt meer op de wal gedaan: zonnebaden, spelen, wat drinken, lezen. Dat maakt het wel heel gezellig. In de IJsselmeer- en de zeehavens blijft iedereen op zijn super de luxe,  comfortabele en van alle gemakken voorzien eigen jacht zitten.

toiletgebouw met overkapping
We kunnen tot half twaalf buiten in de kuip zitten en genieten met volle teugen van het schouwspel dat zich voor ons afspeelt. Dektenten die over de bootjes gespannen worden, luchtbedden die opgepompt worden, tenten die op het gras opgezet worden, slaapzakken die uitgerold worden, een grote BBQ, veel gedol en veel gelach. Daar kan het meest interessante tv programma en het beste boek niet tegenop! We vermaken ons kostelijk. Het doet me heel erg aan mijn jeugd denken toen we diezelfde taferelen op vakantie in Friesland meemaakten. Jeugdsentiment! Ik leg voor de nacht vast mijn oordopjes klaar, maar ik heb ze niet nodig. Waarschijnlijk is iedereen moe van het mooie weer en valt als een blok in slaap.

allemaal aan de BBQ
De volgende morgen heeft een jongeman met een huurboot wat moeite om met een krappe bocht zijn box uit te komen. Hij geeft teveel gas en ramt met zijn preekstoel bijna ons roer. Bob ziet het aankomen en kan met een noodsprong nog net de ergste klap opvangen. Het kost hem een blauwe arm. Onze vlaggenstok is helaas wel aan gort gevaren. De jongeman legt even verderop aan. Hij komt netjes zijn excuses aanbieden en de schade vergoeden. Bob en ik filosoferen al: wat als hij het roer wel geraakt had? Dan hadden we zo vlak voor de zomervakantie een groot probleem gehad! 
hij is nu te kort: dat wordt een nieuwe!
Het waait niet hard en we spelevaren wat op het Heegermeer. Het is net als gister prachtig zonnig en warm weer. Het lijkt wel of heel Friesland met een bootje zich hier verzameld heeft. Het is wel even goed opletten: de drukte en het constant uitwijken. Dat zijn we niet meer gewend!
In optocht varen we door de Jeltesloot. Onderweg begint de wind wat op te steken. Gelukkig maar, anders was het veel te warm geweest.

In Langweer gaan we ook in de passantenhaven liggen. Weer zo'n déjà-vu gevoel. Jaren geleden hebben we hier eens gelegen terwijl er een sail-in bioscoopvoorstelling werd georganiseerd. Daar hebben we goede herinneringen aan. In het dorp is het gezellig druk, maar in tegenstelling tot Heeg is de jachthaven hier erg stil. Bijna uitgestorven zelfs. Raar. Waar zijn al die mensen die we vandaag op het water hebben gezien? Dat waren toch niet alleen weekenders maar toch zeker ook vakantiegangers? Het valt ons een beetje tegen. Het wordt een lange, stille en rustige avond...  

De volgende ochtend beginnen we met het kopen van een krantje en vers brood. We ontbijten uitgebreid en vertrekken dan voor het laatste stukje richting huis. Tot aan het Prinses Margrietkanaal kunnen we nog even lekker zeilen, daarna is het recht tegen de wind en gaat de motor aan. Een uurtje of wat later genieten we van een koud drankje in de tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten