185. Lauwersmeer

Dokkum blijkt een aangename stad te zijn om te verpozen. Mooie geveltjes en grachtjes, gezellige winkelstraten en leuke winkeltjes. We wandelen heel wat af. Bij het keerpunt van de Elfstedentocht proberen we ons voor te stellen hoe het er hier onder barre winterse omstandigheden uitziet. Dat valt niet mee terwijl de mussen dood van het dak vallen. 


Ik heb het nog even gecontroleerd want ik wil geen loze beschuldigingen uiten, maar al het haven sanitair is dus echt drie keer niks. Het beste is nog het toiletgebouw op de camping. Je moet alleen niet nodig "hoeven" want om daar te komen heb je bijna een fiets met hulpmotor nodig. Dat betekent in gewoon Nederlands dus een heel eind lopen. 
En passant zien we Auke met de "Goegenoeg" passeren en komen Dirk en Fre met de "Freya" voor ons liggen. Allebei boten waarmee we straks op vakantie gaan.

We laten Dokkum achter ons en varen naar Oostmahorn. Het KNMI waarschuwt de hele dag voor zware buien met mogelijk hagel, onweer en harde windstoten. Het onvermijdelijke gevolg van mooi, warm weer. We houden de buienradar in de gaten en gelukkig passeert de meeste narigheid zuidelijk van ons. 

Het waait flink op het Lauwersmeer. De wind staat recht tegen dus zeilen is er niet bij. En inderdaad zijn er extra tonnen bij gelegd. Onder andere op de plek in de vaargeul waar wij in april met de Zeevonk vastliepen. We houden angstvallig het midden, een ervaring rijker, en arriveren zonder kleerscheuren in de jachthaven; de jachthaven waar de Zeevonk te koop ligt. Even kijken hoe het met het gele gevaar is. Herinneringen ophalen aan de goede tijden toen we met broer en schoonzus met haar in de Carieb zeilden en daarna de oceaan overstaken. Maar ook aan de slechte tijden toen de kapitein kort daarop ziek werd en kwam te overlijden. Het is wel even slikken als je de boot zo troosteloos en verlaten ziet liggen.


's Avonds gaat de wind liggen en zitten we nog lang buiten. De nieuwe eigenaren van de haven hebben het toiletgebouw helemaal opgeknapt. Het is modern, schoon en er zijn heerlijke hete douches. Komen jullie ook eens kijken, jullie daar uit Dokkum...?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten