172. Lekker windje

De verwachtingen voor het weer voor het lange Hemelvaartweekend vallen tegen. Lagere temperaturen en veel wind. Vrijdag zelfs heel veel wind. Met de boot pas weer in het water, is thuisblijven eigenlijk geen optie. We krijgen net de smaak weer een beetje te pakken! Waar is het leuk om te liggen (met de nadruk op 'liggen') met windkracht 7? Juist, dat is voor ons in de havenkom van Hindeloopen. Direct aan het IJsselmeer. In het hart van het dorp met prachtig zicht op het onstuimige water.

Donderdag valt de wind nog mee: Beaufort 5. Zuidwest, dus het hangt erom of we zonder slagen te maken Hindeloopen kunnen bereiken. We hebben geluk. Vlak langs de paaltjes van de ondiepten schuiven we, zo hoog mogelijk aan de wind varend, richting het zuiden. Er staan aardige golven. Nat worden we ook; niet van het buiswater maar van de brekers die aan de zijkant tegen de romp slaan. Het is spectaculair zeilen, dat wel. We zijn zonder kluiver vertrokken en kunnen het zo nog heel lang redden met mooie snelheden van rond de 5 knopen. Aan het eind van de rit blijft het harder dan 22 knopen (windkracht 6) waaien. Dan zetten we toch maar het eerste rif erin. Tussen de zeilwedstrijden door bereiken we zonder problemen de haven. 

Klik hier voor het filmpje.

Het zonnetje schijnt en binnen no time is alles wat nat is, weer droog. Genieten met het onvermijdelijke visje en glas witte wijn!


Sylke rechtsonder in het hoekje
de ijs- en de viskraam hebben het druk
Vrijdag stelt de natuur ons niet teleur. De aangekondigde windkracht 6 tot 7 is 's nachts inderdaad opgestoken. We liggen mooi met de kop in de wind aan de kade. We hebben geen boten langszij. Dat is een van de voordelen van een klein bootje: er is bijna altijd plek en je bent te klein voor het merendeel van de andere boten om tegenaan te gaan liggen... Het is wel schommelen geblazen in de havenkom maar dat hebben we graag voor dit uitzicht over.

We blijven lang uitslapen. Lekker warm in ons bedje terwijl de wind door het want giert. We lopen even naar de winkel voor een krantje bij het ontbijt en doen het heel rustig aan. Wat een luxe!
Altijd wat te beleven in Hylpen. Ook vandaag worden we niet teleurgesteld. Het is gezellig druk met mensen en met boten. Om 11 uur is het eerste slachtoffer met motorpech al door twee reddingboten binnengesleept en zijn twee zeilboten met gescheurde fok/genua binnengelopen. Wat een lol om met dit weer naar buiten te gaan. Dat is vragen om problemen. Wij genieten ditmaal wel vanaf de kant.

- Posted using BlogPress from my iPad

2 opmerkingen:

  1. Hoi Anita en Bob: Ook wij zijn blijven liggen vandaag met de Jan-van-gent, in Enkhuizen. En ook hier werd er een boot binnen gesleept en kwamen er gescheurde genua's langs..... Niks is mee hoor, zo'n havendagje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had voor vrijdag een passagier, maar door een vervelend lichamelijk ongemak had ik de tocht geannuleerd. Naderhand ben ik toch wel blij want in Stavenisse stond er gisteren zo'n 20 tot 28 knopen wind en dat is voor mij toch wel teveel van het goede. ook ik denk dat uitvaren dan om problemen vragen is.

    BeantwoordenVerwijderen