70. Varen in Friesland

Zeiljachten worden steeds groter. Begon een jong stel vroeger met een tiendehands Valk of BM; tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat dat een nieuwe 36 voeter is. Soms niet gehinderd door enige kennis, voert de eerste zomervakantie met het eigen jacht gelijk al naar buitenlandse bestemmingen. Je wilt tenslotte niet onderdoen voor anderen. Na één seizoen blijkt de impulsaankoop vaak toch niet zo geslaagd. Nadat je een paar keer heel stoer met windkracht 7 met het water in de gangboorden hebt gezeild, willen vrouw en kinderen niet meer mee. En, het is toch wel een heel gedoe zo’n boot. Een caravan op de kant is goedkoper en makkelijker dan een jacht in de haven. Maar, er zijn ook nog echte liefhebbers. Mensen die een boot kopen omdat ze zeilen zo leuk vinden. Zij hebben geen groot en duur jacht nodig om te kunnen genieten, ze vinden het vaak leuk om zelf te klussen en ze hoeven niet persé ver weg. Voor dat soort mensen hebben we binnen de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers het evenement “Varen in Friesland” bedacht. We hebben het nu tweemaal georganiseerd. De belangstelling is nog niet overweldigend geweest maar dat komt volgens ons vooral vanwege de eis dat de boot een maximale diepte van 1.35 m moet hebben. Het idee was dat je daarmee nog leuk alle kleine watertjes in Friesland kan doorkruisen. Maar hoeveel kleine, ondiepe boten zijn er tegenwoordig nog? Misschien moeten we noodgedwongen die eis in de toekomst toch wat gaan afzwakken.



 Wie komen erop af? Serieuze, bescheiden mensen met vaak een heleboel uiteenlopende interesses. Ze houden van fietsen, ze houden van de natuur, ze kamperen graag maar willen ook wel eens een verre vakantie zonder boot boeken. Soms zijn het beginnende zeilers die ervaring op willen doen. Zowel op het gebied van het zeilen en de regels op het water, als ook op het gebied van onderhoud aan de boot. Soms zijn het oudere mensen die vroeger hebben gezeild en hun oude hobby weer oppakken. Hele gezellige mensen zonder uitzondering. Het afgelopen weekend zijn we weer met een paar boten op stap geweest. Een stukje over het IJsselmeer zeilen, vaartjes in Friesland doorkruisen, sluizen en bruggen passeren, aan een landje van de Marrekrite liggen en dwars door een stad varen. Daarbij was het ook een weekend waarin weer volop tips en trucs werden uitgewisseld. Alle gereedschapskisten werden opengetrokken en vooral de mannen hebben gezellig met elkaar op elkaars boot en op de steiger gelegen om dingen te repareren, te stellen en te improviseren. 




Zo leer je elke keer weer bij.  Zijn we zelf van 33 voet terug gegaan naar 24 voet: nu we er op letten komen we meer mensen tegen die dat hebben gedaan: van groot naar klein. Het heeft ontegenzeggelijk veel voordelen. Als je een kleine boot met een niet te diepe kiel hebt, die ook geschikt is voor ruimer water, dan wordt je vaargebied oneindig veel groter. De boot is veel makkelijker te hanteren en onderhoud, stalling en klussen wordt ook veel simpeler en goedkoper. Nadelen zijn er natuurlijk ook: je moet geen hang naar ruimte en luxe hebben. Bovendien wordt je snelheid met een kortere waterlijn minder, dus moeten er ook geen overspannen verwachtingen van je actieradius zijn. Alleen als er aspiraties zijn om langdurig op je boot te gaan wonen, als je aan gezinsuitbreiding denkt en/of je de Oceaan wilt oversteken, dan zou ik zeker wél gelijk voor meer lengte en comfort kiezen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten