224. Kriebels

De temperatuur komt dichtbij de 15 graden, het zonnetje schijnt. We krijgen de kriebels; de bootkriebels. Voor ons dit weekend echter geen HISWA maar klussen aan de boot. De keus is moeilijk: aan de ene kant willen we met dit mooie weer geen uren in de auto zitten; aan de andere kant houden een heleboel bekenden van ons (waaronder Lars) vandaag een lezing in het zeiltheater. Het is jammer om dat  te missen. Bovendien draait onze eigen film in de stand van de Toerzeilers. Ook altijd leuk om te zien. We kiezen toch maar voor de boot. We krijgen het binnenkort nog druk genoeg en klaar is klaar.

stand van de Toerzeilers op de HISWA
Als ik door het dorp naar de jachthaven fiets, merk ik dat het op straat levendiger is dan anders. Kinderen zijn met hun stepjes en fietsjes in de weer. Jonge ouders lopen achter de kinderwagen; één  vader zelfs in T-shirt en korte broek. De mensen met groene vingers zijn in de tuin bezig met mesten, knippen en harken. Ik kom Duitse auto's tegen: bootjesmensen ook op weg naar hun boot? Ons 's winters zo rustige dorpje maakt zich langzaam klaar voor een hopelijk prachtig vaarseizoen.

Bij de jachthaven is het stil. Een oudere man ligt onder zijn boot de antifouling erop te smeren. We zien alleen de schoenen, maat 43.

kleed eraf
Wij gaan ook een beginnetje maken met het nieuwe seizoen. Eerst het dekkleed eraf. Dan even een sopje over de romp en het onderwaterschip schuren. Morgen de romp in de was en de antifouling erop. Laten we maar doorpakken.

schuren
Eerstdaags wordt ons kleinkind geboren en zijn we even niet zo bezig met de boot. Maar de klok tikt wel door: de SYLKE moet rond 1 april te water.
Dit voorjaar gaan we de tuin renoveren. De veengrond is zoals verwacht erg ingeklonken. De houten vlonders beneden bij de steiger heeft Bob vorig jaar al vernieuwd en opgehoogd. De terrastegels zijn ook steeds dieper weggezakt; we hebben ondertussen bijna een trapje nodig als we de tuin in stappen. Er moet zeker 10 tot 15 cm zand bij. Dit betekent dat alle bestrating rondom het hele huis eraan moet geloven: de oprit, langs de zijkanten van het huis en het terras in de achtertuin.

beetje verzakt?
Omdat we dan toch bezig zijn, maken we het zitgedeelte gelijk een stukje groter. 
Kan ik er eindelijk een loungeset op kwijt...

de houten stokjes in het gras
geven de nieuwe grootte van het terras aan
Wij doen zelf het voorwerk: alle steentjes eruit en het gras uitsteken. De rest wordt gedaan. Daarna zetten we zelf weer een hek. We hebben het vorig jaar weggehaald toen onze laatste hond overleed. Nu moet het hek weer terug (en nog een stukje hoger ook) vanwege onze oppashond en straks de twee kleinkinderen. Ik moet er niet aan denken dat zij in het water belanden.
Geen idee hoe lang de renovatie gaat duren en hoeveel rommel het met zich meebrengt. Het zou mooi zijn als het snel klaar is. Dan kunnen we er gelijk met ons allen lekker van genieten.

De brugopening van 1 april valt  dit jaar op een dinsdag. Het zou handig zijn als de bruggen het weekend ervoor al bediend worden, maar ik vrees dat men zich strikt aan de datum houdt. Dat wordt dus voor 1 april een eind omvaren of wachten tot na 1 april en dan door het dorp via de korte route  naar huis. Ik ben benieuwd hoe lang we dat geduld kunnen opbrengen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten