223. Nieuw Statenzijl

Hoewel we in eerste instantie voor onze voorjaarsvakantie een uitstapje met de ferry naar Newcastle in gedachten hebben, wordt het een hele andere bestemming. Onze hoogzwangere dochter zegt maar steeds dat ze voelt dat ons eerste kleinkind te vroeg komt; meestal is haar intuitie goed dus we nemen haar serieus. Omdat we, wanneer het zover is, niet ver weg en al helemaal niet afhankelijk van veerdiensten willen zijn, besluiten we in de buurt van haar te blijven. Onze bestemming wordt daarom Drenthe.

Om het gemis aan het voor ons o zo noodzakelijke water enigszins goed te maken, huren we een luxe huisje met een eigen zonnebank en sauna. We maken er maar gelijk een wellnessvakantie van en zoeken een bungalowpark met ook een eigen zwembad en een pitch&putt 18 holes golfbaan. We hebben het de hele week reuze druk met al deze gezonde mogelijkheden.

We maken wat uitstapjes in de buurt en zo komen we (niet geheel toevallig) bij Nieuw Statenzijl terecht. Het uiterst zuidelijke puntje van de Dollard, op de grens met Duitsland.


Nieuw Statenzijl rechts boven het midden bij de 'A'
sluis
We bekijken de sluis en wandelen over het Marcelluspad naar de Kiekkaaste, de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Het is eb en we zien dat de prikken ver van de rand van de geul met water staan, iets om rekening mee te houden mochten we hier ooit met de boot komen. Niet dat het ons een erg aannemelijke bestemming lijkt, maar ingeval van nood...

sluis met rechts langs het water het pad
naar de Kiekkaaste
Marcelluspad
Kiekkaaste
uitzicht over de aanloopgeul en het wad
We hebben zin in koffie en rijden daarom door naar Delfzijl. We stoppen even bij de Neptunus jachthaven, daar waar we van de zomer nog gelegen hebben. Als afsluiting van onze Duitse Waddenvakantie en een lange inspannende dagtrip vanuit Norderney streken we neer op het terras. Wat hadden we het gezellig en wat hebben we gelachen met onze medereizigers! Toen konden we met ons groepje boten ternauwernood een plekje vinden; nu zijn alle steigers leeg. 

lege jachthaven Delfzijl

Ondertussen zijn we weer thuis. Het kleinkind heeft besloten nog even op zich te laten wachten. Maar wij hebben van onze onverwachte bestemming geen spijt: Drenthe is prachtig, we hebben veel mooie nieuwe plekken gezien en we voelen ons super gezond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten