226. Te water

Dit is wel een hele vroege tewaterlating dit jaar: 15 maart!

Vorig weekend was het prachtig weer en hebben we de SYLKE razendsnel vaarklaar gemaakt. Dit weekend is het een stuk kouder en bovendien staat er een fikse bries. Dit was geen fijn weer geweest om te poetsen en te verven...
Gelukkig is het vandaag, in tegenstelling tot de weersvoorspelling, wel droog. We zijn op alles voorbereid: we hebben zeillaarzen, een dikke zeiloverall, muts, das, handschoenen en veel hete koffie bij ons.

Op de jachtwerf staan de booteigenaren niet echt te dringen om hun scheepje te water te laten. We zijn de eersten denk ik, en voor vandaag misschien ook gelijk de laatsten. Waarom zoveel haast? 1) Onze dochter is volgende week uitgerekend 2) Onze tuin gaat de week daarna op de schop  3) We willen uit de buurt zijn wanneer men met de scheepjes naast ons aan de gang gaat.
Zoals vanouds loopt de tewaterlating gesmeerd en voordat we het weten ligt de boot in het zoete nat. Even ontluchten en de motor loopt als een zonnetje.

Het is nog voor 1 april; de brugwachters zijn nog bezig aan hun winterslaap. We hadden ze gisteren  telefonisch kunnen waarschuwen, maar we laten ze nog maar even dutten. In plaats van een kort ritje door het dorp, nemen we nu de lange omweg via Terherne en Grou. Met de mast plat passen we keurig onder de enige lage brug op de route door. Er varen best nog wat scheepjes, het valt niet tegen. Een hele enthousiaste vrouw zit zelfs op het voordekje van haar motorkruiser, dik ingepakt, van de zon te 'genieten'. Hoewel het weekend is, vaart het vrachtverkeer op het Prinses Margriet Kanaal lekker door.

Op speciaal verzoek van onze Belgische zeilvriend Kris die vandaag ook zijn boot te water laat en gelijk erop blijft slapen (klik hier voor zijn website), hebben we een filmpje van onze belevenissen gemaakt. Dan heeft hij wat te bekijken als hij in zijn eentje, in de kou, in zijn kajuitje zit!
Na anderhalf uur varen zijn we thuis. De boot ligt weer in de achtertuin. Zo kan de trotse schipper haar mooi vanuit het slaapkamerraam in de gaten houden...

Hoewel het een fris tochtje was, hebben we enorm genoten. In de winter vergeet je hoe fijn het op het water is en hoe gek we met ons bootje zijn!


1 opmerking:

  1. Geweldig, dank voor het filmpje! Ligplaats voor de deur, wat een luxe zeg!
    Ik zal gelijk mijn wedervaren met de tewaterlating op mn blog zetten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen