324. Heerlijk zeilen en naar huis

Zaterdag hebben we weer zo'n fantastische zeildag. Het waait lekker door, het is warm en het zonnetje schijnt. We stuiven over het IJsselmeer.
De Delta Lloyd 24 uurs zeilrace is bezig, dus het is een drukte van belang. Gelukkig zakken de meeste boten al snel af, richting de finish in Medemblik en hebben wij geen last meer van ze.

beetje druk...
We genieten op en top! Wat zeilt die boot toch lekker... alsof je in een luie stoel zit. Ze helt niet overmatig over. Een harde windvlaag doet haar niets, ze gaat alleen nog een beetje sneller. Ze klapt niet met haar boeg in de golven maar snijdt er vriendelijk door. Je kan het roer met één vinger bedienen of zelfs loslaten. We zijn nog net zo enthousiast over de North Beach als toen we haar kochten!
De twee reddingboten uit Hindeloopen stuiven voorbij. We zien (en horen over de marifoon) dat er verderop een bootje vastzit op een ondiepte. Volgens mij hebben ze helemaal geen reddingboten nodig, maar kunnen ze zo overboord stappen en de boot losduwen... Wat een verspilling van diesel.


Zondag slapen we lekker uit.  De weerberichten geven aan dat het 's middags hard gaat waaien. Te hard om leuk een ontspannen stukje te zeilen. Wat is wijsheid? We besluiten, met de snel naderende geboorte van het derde kleinkind in gedachten, de boot naar huis te brengen. Dan is dat maar vast klaar. Bovendien wordt het steeds vroeger donker en zijn de havens nu al ongezellig leeg en stil. De komende week zakt de temperatuur en wordt het nat. Kortom: in het weekend een paar uurtjes op de Friese Meren varen is ook leuk!

We zeilen van Makkum naar Workum met een snelheid van 5 tot 6 knopen. Het gaat weer als de brandweer en we vinden het jammer dat we er zijn. Bij de sluis van Workum is het druk. We moeten drie lichtingen wachten. Geduld is niet mijn sterkste kant, dus ik vind het maar niets. De spoorbrug in Workum gaat ook nog net voor onze neus dicht. Het duurt zeker een kwartier voordat er een trein langskomt...
Op het Heegermeer kijken we onze ogen uit: wat is het hier druk! We weten gelijk weer waarom we zo graag op het IJsselmeer zeilen!

o ja, dit is het Prinses Margrietkanaal!
De bruggen draaien gelukkig tot 20 uur. Het laatste stuk hebben we alles mee; we zijn om 18.30 uur thuis. Bob en Michiel halen de auto op en zo is het hoofdstuk IJsselmeer voor dit seizoen gesloten!Geen opmerkingen:

Een reactie posten