322. Vlieland

Die volgende ronde betekent dat we eerst op ons gemak naar Stavoren zeilen. Even afkicken van de twee Toerzeilweken. In de buiten Marina nemen we de boot goed onderhanden. Het zout plakt aan alle kanten dus we soppen, boenen en spuiten de Sylke schoon. Het is prachtig weer; we maken er gelijk een heel waterballet van. Het is druk in Stavoren want na het weekend vindt hier de eerstvolgende IFKS-skûtsje wedstrijd plaats. Het is groot vermaak om bij de overvolle sluis te kijken. 


grote schoonmaak
Via Makkum komen we uiteindelijk, via het (spannende) wantij van het Zuidoostrak, op Vlieland terecht. 
Het is er druk, maar we hoeven maar even wat rondjes te draaien voordat we de haven in mogen. Het is volop zomer: het is warm en er staat weinig wind. Veel te zeilen valt er niet, maar we vinden het niet zo erg: we vermaken ons prima. Op onze vouwfietsjes leggen we heel wat kilometers af. We doorkruisen het eiland van oost naar west, van noord naar zuid. We ontdekken weggetjes die we in al die jaren dat we hier komen, nog nooit hebben gezien. We maken lange strandwandelingen en we zonnebaden in het zand. Op het terras van de strandtent sippen we aan onze icetea en bekijken we badgasten en passerende schepen. Michiel, Alies en Tim komen een dagje langs en zo vliegen de dagen voorbij. 


uitzicht bij de vuurtoren
vader & zoon op het wad
Met een forse wind zeilen we retour IJsselmeer. Het is net te laat om het wantij te kunnen halen, dus we gaan via het Verversgat. We hebben geluk: bij de sluis van Kornwerd kunnen we gelijk naar binnen. 
Op het IJsselmeer is het, met iets minder wind, heerlijk zeilen. We vinden het gewoon jammer dat we zo snel bij Hindeloopen zijn. Nog een dagje in ons favoriete haventje en dan op weg naar huis. De weerberichten worden even wat slechter en er wacht thuis en op het werk genoeg te doen. 
In onze haven lopen we Anouk de Wijs tegen het lijf. Een leuk weerzien! Het is voor ons gevoel nog te vroeg om de boot al naar huis te varen. We spreken met de havenmeester af dat we voorlopig nog een paar weken blijven liggen. Het zou té jammer zijn om nu al terug naar de Friese Meren te gaan.

Thuis stort ik me eerst op de was en vervolgens op het bekijken en bewerken van de honderden foto's en de vele minuten film. Vooral dat laatste vreet tijd. Ik heb op drie verschillende apparaten filmbeelden gemaakt en voordat dat allemaal in dezelfde bestandsopmaak bij elkaar gevoegd is... Daarna volgt het bekijken van alle beelden, het knippen en het plakken en er leuke filmpjes van maken. Eén voor de medereizigers, één voor de Toerzeilers, één voor ons, één voor de North Beach Club. Zo kom ik de winter wel door!

Met de GoPro heb ik op Vlieland wat onderwaterbeelden gemaakt. Het water is daar zo helder: een prima gelegenheid. En het is goed gelukt, al zeg ik het zelf. De beelden zijn in het echt wel veel scherper dan in deze blog; ik weet nog niet goed hoe ik dat zo gauw moet aanpassen. Het eerste filmpje is van onze autopropschroef in werking. Je kan daarop goed zien hoe de bladen bij vooruit- en achteruit slaan heel snel omdraaien.Maar ook filmpjes van het onderwaterleven. Mooie plantjes en vooral veel krabben. De beelden dat een krab mijn cameraatje 'aanvalt' vind ik vooral heel leuk!


1 opmerking: