40. Tropische temperaturen




Nog voor de zomervakantie begint, beleven we dan toch nog ons eerste tropische weekend dit jaar. Tsja, Henk en Joke op de Zeevonk in de Carieb: je hoeft echt niet altijd zo ver te varen voor het mooie weer… De berichten zijn uitzonderlijk goed. Zelfs nog een windje kracht 3 daarbij. Vrijdagmiddag vrij, dus mooi op tijd weg. Richting Langweer, via de route die we met ons evenement “Varen in Friesland” hadden willen varen, maar een route die wegens de te hoge masten van de andere deelnemers geen doorgang kon vinden. Toch even proberen of wij er met onze boot wél onderdoor kunnen. Het is vrijdagmiddag en nog lekker stil overal. Ja! We kunnen onder de brug in de A7 bij Langweer door. En we houden nog best wat marge over ook. Onze marifoonantenne is blijkbaar toch niet zo hoog als we dachten. Het is jaren geleden dat we in Langweer zijn geweest. Dat was nog in de tijd van Menno Sappé; de meest beroemde havenmeester van Friesland. De tijden zijn veranderd. Nu blijkt er een nieuw, modern havenkantoortje te staan in de plaats van het oude schip waar Menno kantoor in hield. Het havenkantoortje wordt bemand door twee jonge dames, het kan niet op. En dan ook nog eens twee dames met humor: in de urinoirs van het toiletgebouw hebben ze speciale WK-doeltjes geïnstalleerd. Kunnen de heren hun doel schieten oefenen…  

In het “Loveleantsje” liggen weer de Valkjes, New Classics en de Foxjes, bemand met studenten en jonge stelletjes. Het motto van het leantsje blijkt 's avonds ook nog steeds hetzelfde: vooral veel plezier en daarbij héél veel lawaai maken! Speciaal voor de jongelui is een groot overdekt terras aangelegd, zodat ze daar met slechter weer kunnen eten en BBQ-en. Leuk hoe ze in Langweer met deze doelgroep omgaan. Niet wegjagen, maar tegemoetkomen zodat je in gesprek met ze blijft en daardoor zo min mogelijk last van elkaar hebt. Nadat we zaterdagmorgen onze buurman (met een kapotte motorsteun) geholpen hebben naar een andere steiger te slepen, zetten we koers richting Lemmer. De wind is niet veel. Een rondje IJsselmeer gaan we dus niet halen. Lemmer is altijd gezellig en daar kunnen we eventueel nog wat schaduw opzoeken. Onze provincie is zo mooi als je door het Friese landschap vaart. Bomen, gras, riet, bloemen en vogeltjes langs de walkant. Nu worden we er weer even aan herinnerd waarom hier elke zomer zoveel toeristen naar toe komen!  
 
Vlak voor ons zien we een ree de vaart overzwemmen. Gespitste oortjes boven water. Aan de overkant klautert hij op de stenen walkant en hipt door het weiland weg. Via het Tjeukemeer varen we de brug onder de snelweg de A6 door. Leuk dat deze boot met deze lagere mast weer zoveel extra mogelijkheden biedt! De wind wordt steeds minder en de zon wordt steeds heter. In Lemmer kunnen we gelukkig lekker onder de bomen, in de schaduw liggen. Genieten met een hapje en een drankje. Bootjes én mensen kijken. Zondagmorgen waait het nog eerst nog even. We komen op het zeil nog driekwart van het Tjeukemeer over en dan is de wind definitief op. Dat wordt verder motoren naar huis. Het is overal beredruk met sloepjes en met andere kleine bootjes. Alles en iedereen vaart hier kris kras door elkaar. “Zomer in Friesland”, en de hele provincie wil het weten ook. Zuidwest Friesland heeft de pauzes in de brugbediening overdag afgeschaft. Maar in Akkrum e.o. is het helaas nog niet zover. Wij doen altijd ons best om door ons dorp heen te komen voordat de bruggen van kwart over vier tot kwart over vijf voor de middagpauze sluiten. Nooit begrepen waarom dat is. 

Wat gaat zo’n brugwachter dan doen? Uitgebreid aan de “high tea” of is hij dan al toe aan zijn warme hap? Vanwege de files kan het ook niet zijn, want die hebben we hier niet. Het is zo vreselijk irritant om om kwart over vier in je dorp te liggen, een kilometertje of wat van je huis, en je moet nog verplicht een uur wachten. Een uur waarin je de boot had kunnen uitruimen, het gras had kunnen maaien, de was in de wasmachine had kunnen doen, met een ijskoud wijntje op het terras had kunnen gaan zitten en nog zo heel veel meer… We halen het makkelijk dit keer en zijn mooi op tijd thuis. Alle gelegenheid om de sproeiers in de tuin aan te zetten. Want wat hebben onze plantjes een dorst….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten