19. Binnenwater


Het weer heeft bijna de hele tocht meegezeten. We hebben daarom nog wat tijd over en besluiten er een extra dagje IJmuiden aan vast te knopen. De jeugd vermaakt zich hier prima en ook voor ons is er genoeg te zien en te beleven. We maken samen een lange wandeling over het strand en lopen tot het uiterste puntje van de pier. Dat is nog een hele tippel. 

 

 

Gaan nog even langs bij de technische man van de NB die nu in een eigen loods bij de Marina een doorstart probeert te maken. Hij is jammer genoeg niet aanwezig. Later op de middag krijgen we familie op bezoek, Ze wonen in de buurt en nu we hier toch zijn, willen ze de nieuwe boot wel even bekijken. Friesland ligt toch zo vreselijk ver weg vanuit de Randstad! ’s Avonds strijken we neer in het havenrestaurant. Dat is een bijkomend voordeel van een klein bootje met een nog kleiner kombuisje: je zoekt de maaltijden wat vaker buitenshuis… We zitten eerste rang bij het raam en zien langzaam de zon in de zee zakken. 



 De volgende morgen pakken we de sluis en nemen we het Noordzeekanaal richting IJsselmeer. Dat is voor ons de eerste keer. Tot nu toe hebben we het kanaal altijd andersom gevaren. Ik weet niet hoe de landingsbaan heet die ze gebruiken maar er hangt een flinke file voor. Het ene na het andere vliegtuig komt over. Arme mensen die daar in de buurt wonen. De reis verloopt redelijk voorspoedig. Het is jammer genoeg een beetje druilerig weer en we kunnen niet lekker zeilen. In de buurt van Amsterdam wemelt het van de yuppensloepjes. Gezellig met familie en vrienden, een hapje en een drankje in de picknickmand, “chillen” op het IJ. Zodra we de Oranjesluizen zijn gepasseerd begint het eindelijk wat te waaien. We zeilen een ruim rondje om Pampus en genieten. Het is raar om na zoveel tijd weer op zoet water te zijn. Je ziet opeens weer hele andere maten en modellen boten dan op zee. Aan het eind van de middag is het afgelopen met het spelevaren en zetten we koers richting jachthaven. We hebben afgesproken in Uitdam. We zijn er geen van allen ooit geweest maar het ligt mooi strategisch. Het wordt de laatste gezamenlijke stop van de vakantie voordat we elk apart huiswaarts keren. 




Het is een klein jachthaventje. Er is een winkeltje, een snackbar, een restaurantje, een camping en er zijn veel vaste gasten. Een en ander ziet er wat verwaarloosd uit. De mensen zijn echter vriendelijk en gastvrij. De jeugd pompt de rubberboot op en gaat wat spelevaren. Er wordt wat gewinkeld, gewandeld, gerommeld en gegeten. De volgende ochtend nemen we afscheid van elkaar. De Oaze vertrekt richting Naarden, voor hen zit de vakantie er bijna op. De SeaFox heeft nog even en gaat naar Makkum zodat de jongens nog wat kunnen surfen. Wij varen door richting huis. Het waren een paar gezellige dagen en het was een leuke afsluiting van de vakantie. We zien of spreken elkaar eerstdaags vast wel weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten