236. Stavoren

Om 12 uur vertrekt het merendeel van de groep richting het eindpunt Enkhuizen. Ernst is dan al solo op weg naar zijn thuisbasis Harderwijk. De Etap 28 moet nog even wachten op een winkelopening en komt achter de rest aan.

Afscheid van de groep

Er staat een fikse Beaufort 5 a 6 met hoge golven die hier en daar breken. In de Marina fluit de wind door de verstaging. Geen pretje om er tegenin te moeten, maar goed te doen met ruime wind/wind achter. Met alleen een gereefd grootzeil worden we naar Stavoren geblazen. We bereiken snelheden van meer dan 6,5 knoop en worden door de golven nu en dan bijna op één oor gegooid. Wij gaan niet verder mee naar het zuiden. De wind blijft nog enige dagen noord en hoe verder we afzakken hoe moeilijker het wordt om zeilend terug te komen.
In Stavoren laten we ons naar binnen schutten en kruipen we achter het beschutte eilandje in de gemeentehaven.

Daarna gaan we op onderzoek uit. Er is deze winter in Stavoren nogal wat gebeurd. De supermarkt is verhuisd naar een nieuw, groot modern pand. Eerstdaags kan je daar met je bootje aan het passanteneiland liggen; recht voor de winkeldeur. Ideaal!

De nieuwe COOP

En dan de sluis. Altijd een hindernis eerste klas. In het seizoen goed voor ellenlange wachttijden, veel ergernis en veel gedrang. Eindelijk is ook de tweede kom klaar en moet dat alles tot het verleden behoren. De sluis wordt a.s. donderdag door de koning officieel geopend. 
Ik moet zeggen: het ziet er prachtig uit. Natuurlijke oevers met riet, drijfsteigers om aan vast te maken, een prachtig sluiswachtershuis heel hoog op palen en een bezoekerscentrum daaronder. Uitkijkpunten, makkelijke bankjes, aan alles is gedacht. Een publiekstrekker eerste klas zou ik zeggen. Wee de arme watersporter die deze zomer hevig stuntelend de sluis passeert: er zullen heel wat 'beste stuurlui aan wal' met dodelijk commentaar langs de kant staan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: toch die manoeuvreer boekjes nog maar eens doornemen...
Het waait 's avonds nog net zo hard. Hopelijk dat er morgen iets minder wind staat zodat we al laverend thuishaven Makkum kunnen bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten