219. Scheepvaartmuseum Amsterdam

Op een natte, druilerige dag vragen we ons af wat te doen. Een binnenactiviteit heeft mijn voorkeur want ik houd niet van dit koude, depressieve weer. Jaren geleden, toen de kinderen nog klein waren, zijn we al eens naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam geweest. Ik kan me er niet veel meer van herinneren. Waarschijnlijk zaten we toen ook nog niet zo 'in de bootjes' als nu. Het heeft in elk geval niet een hele diepe indruk op mij gemaakt.
Het museum is voor een grondige renovatie 4 jaar gesloten geweest en in 2011 weer opengegaan voor het publiek. Het bezoeken van de gemoderniseerde versie staat al enige tijd op mijn verlanglijstje en dit is een goed moment.

Het museum is gevestigd in ''s Lands Zeemagazijn': in 'het pakhuis van de wereld', gebouwd in de Gouden Eeuw, toen Amsterdam nog de grootste haven ter wereld was. Voor belangstellenden: goed bereikbaar op loopafstand van het Centraal Station en van een parkeergarage met een gunstige regeling.

het gebouw
De oude binnenplaats is tijdens de renovatie overdekt door een glazen overkapping. Met dit weer heel praktisch en het geeft het museum een zee aan extra ruimte met een enorme centrale hal en evenementenplein in het midden. Er worden hier ook vergaderingen, besloten feesten en bruiloften gehouden. Terwijl wij er zijn vindt er net een bijeenkomst voor Marinemensen plaats. Met hun opgepoetste uniformen en glimmende sabels passen ze heel goed in dit decor.

Mariniers op het binnenplein
Er zijn nieuwe glazen trappenhuisen geconstrueerd en dichtgemetselde bogen opengebroken. Het geheel geeft een modern gevoel, maar de oude sfeer van een pakhuis is behouden. De tentoonstellingen zijn ondergebracht in vier vleugels: noord, oost, zuid, west. Heel handig dat deze windrichtingen op de muren van het binnenplein staan geschilderd want een doolhof is het gebouw wel. Het duurt even voordat je de logica van de indeling ziet.
We bekijken tentoonstellingen over de slavenhandel, de scheepvaart in de Gouden Eeuw, de walvisvaart, scheepsornamenten, jachtmodellen, navigatie-instrumenten en de haven van Amsterdam.
Als oceaanoverstekers, waarbij we zelf geworsteld hebben met het gebruik van de sextant, krijgen de navigatie-instrumenten van ons extra veel aandacht. Het is trouwens ook een hele mooie, blauw verlichte  zaal met de sterrenhemel op de wanden.
navigatie-instrumenten
Aan de kinderen is ook gedacht. Voor de kleinsten is er o.a. een onderwaterwereld en voor de groteren is er 'de Zeereis'. Een spannend, virtueel avontuur op zee met allerlei geluids- en lichteffecten en een 360 graden panoramafilm van een wilde zee.  Gelukkig heeft het verhaal een happy ending anders had ik er als kind nachtenlang van wakker gelegen. Heel knap gemaakt.

de onderwaterwereld
Voor de wal van het museum ligt een exacte kopie van het VOC-schip de 'Amsterdam'. Door de stromende regen en over een natte steiger rennen we de loopplank op. Binnenin het schip hebben we het rijk alleen en verbeelden ons in de 18e eeuw te leven. We klimmen van dek naar dek en zien de hut van de kapitein (waar is zijn bed?), de verblijven van de manschappen met de hangmatten en de werkplaats van de scheepstimmerman. Het is er donker en koud en de 'plafonds' zijn laag. Blij dat ik met een wat moderner scheepje vaar.

binnenin de 'Amsterdam'

Voordat we de lange reis naar huis ondernemen, bezoeken we nog even de zeer uitgebreide winkel en het restaurant. Daarna dalen we af naar de kelder waar de toiletten zich bevinden. Ik ben denk ik typisch een vrouw dat ik daar op let: ik heb nog nooit zo'n prachtige, luxe en sfeervolle locatie voor toiletten gezien...



Het was een leerzame en geslaagde dag. Ik ben ook weer even heel blij dat ik niet in Amsterdam woon: wat een crime om met de auto die stad in en uit te komen!


2 opmerkingen:

  1. Hoi,
    Wat leuk om jullie blog nog eens te lezen. We zien dat jullie enthousiast zijn over de nvt. Gaan jullie naar de informatiemarkt in Zeist? Wij gaan daar voor het eerst eens kijken. Groetjes vanuit het zuiden, Anouk en Michiel de wijs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goh, DAT is een prima tip voor onze komende reis naar het IJsselmeer! Een stop in Amsterdam wel waard, aan het einde van de staande mast route, denk ik ;-)

    BeantwoordenVerwijderen