179. Palaver in Stavoren

Voor zaterdag wordt zuidzuidwest 7 tot 8 verwacht. We hebben dan met onze groep vakantiegangers afgesproken in Stavoren. Met die wind gaan we daar vanuit Makkum niet komen, dus ik kijk mijn baas lief aan, neem een middagje vrij en we vertrekken een dag eerder. Met windkracht 5 hoog aan de wind stuiven we naar het zuiden. Heerlijk zeilen.

heerlijk zeilen

In Stavoren gaan we door de sluis en leggen we vast aan het eilandje. De havenmeester is zo vriendelijk geweest wat plekken voor ons te reserveren. 

Zaterdag aan het eind van de middag zijn ook de anderen gearriveerd. De meesten vanaf het binnenwater in Friesland. Een heel dapper stel komt met deze stormachtige wind vanuit Enkhuizen. Petje af. De wind giert aan het eind van de middag door de verstaging. Windkracht 7 met nu en dan uitschieters naar 8 tot 9. Tijdens een bui ziet het werkelijk wit van de regen. De Kustwacht en de KNRM hebben het beredruk: er moet vandaag maar liefst 35 maal gereageerd worden op een noodoproep.

Met zeven kleine boten gaan we t.z.t. op vakantie richting de Duitse Wadden. Om met elkaar kennis te maken en/of de kennismaking te hernieuwen, gaan we lekker uit eten en bespreken we ondertussen onze plannen. Heel gezellig allemaal.

Zondagmiddag neemt de wind wat af en gaat eenieder zijns weegs. Er staat nog wel een hoge deining maar het zeilt verrukkelijk. Klein zonnetje erbij en echt koud is het ook niet. Jammer dat we alleen maar naar Hindeloopen hoeven. We zijn er veel te snel naar ons zin. Zo hadden we nog wel een paar uurtjes door willen zeilen. 

In Hindeloopen is het rustig. We wandelen wat en genieten van de zon. Van de havenmeester horen we dat zaterdag het bemanningsverblijf van de plaatselijke KNRM na een opknapbeurt is heropend. Er ligt volgens ons een nog grotere tweede boot en die heeft tevens een overkapping gekregen. Het ziet er mooi uit. Het is groot feest natuurlijk, alleen moet de bemanning tot driemaal toe de festiviteiten verlaten om een redding uit te voeren. Meer bewijs om hun bestaansrecht te verdedigen is niet nodig dunkt me. 

het vernieuwde/gerenoveerde KNRM materieel

Terwijl de zon langzaam achter de horizon verdwijnt, zitten wij op ons voordekje met een glaasje in de hand te genieten van de prachtige luchten. 


Maandag varen we met een lekker zonnetje terug naar Makkum. Het gaat hard, heel hard. Dit is genieten! 

2 opmerkingen:

  1. Op het voordek met een glaasje in de hand? Dus nog geen Mepal-wijnglazen? Een aanrader hoor!
    Ik ben toch wel een beetje jaloers op jullie zeiltochten hoor! Zo'n lekker mooie trips zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jazeker, we hebben nu zelfs twee plastic borrelglaasjes...

    BeantwoordenVerwijderen