151. Klussen en zeilen

Vorig weekend zijn we twee dagen in Harlingen geweest om de bemanning van de Zeevonk te helpen met het winterklaar maken van hun (woon-)boot. Na acht jaar in tropische oorden vertoeft te hebben, moesten nu o.a. toch echt de voorzetramen er weer in. Dat is 's winters natuurlijk beter voor de temperatuur binnen en tegelijkertijd goed tegen tocht en condens. Het was geen gemakkelijke klus. De ramen zijn groot en lopen schuin. De hoeken waarin gewerkt moest worden, vereisten wel wat acrobatische toeren.
voorzetramen monteren
De zonneschermpjes die al die tijd op de ramen gezeten hebben, als bescherming tegen de tropische zon en warmte, waren al verwijderd. Helaas hebben ze een soort rubberachtig wafeltjespatroon op het kunststof achtergelaten. Dat gaat er niet zomaar af. Michiel en Alies hebben het geprobeerd weg te krijgen met een poetsmachine met Commandant. Het heeft wel iets geholpen maar het doorzicht is nog lang niet optimaal.
de zonneschermpjes op de ramen zitten er nog op...
en hier zijn ze eraf

Verder hebben we 140 liter diesel uit een grote tank gepompt en in jerrycans gedaan. De bodem van de tank is nu weer schoon zodat er in de winter rode diesel in kan voor de Kabola kachel.

Het is leuk klussen daar in het centrum van Harlingen. De hele dag lopen mensen voorbij en blijven bij de boot staan kijken. Nu en dan komen bekenden langs die een praatje maken. Een gezellige drukte waarbij je je niet hoeft te vervelen. Tel daarbij op een hele goede viswinkel vlak in de buurt en ons weekend kan niet meer stuk!


Vandaag zijn we dan eindelijk weer eens met onze eigen boot een stukje gaan varen. Onze gasten  moesten om half twee alweer terug zijn, dus dat betekent op tijd weg en op tijd weer terug. De zon schijnt, maar het is maar 13 graden. Op het meer is de wind erg vlagerig. Waarschijnlijk door de buienwolken die dreigend boven ons hoofd hangen. Zo nu en dan geeft de windmeter 22 knopen aan; begin windkracht 6. Al gauw pakken we er extra truien en een zeilpak bij. De windchill factor doet zijn werk. Zeilen in de zomer is toch wel een stuk aangenamer...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten