8. Richting Ramsgate


's Morgens vroeg, als het tij gaat meelopen, maken we los en beginnen we aan de reis. In gezelschap van de Westerly's, die ook als bestemming Ramsgate hebben. Het is erg stil op het water. Het waait ook nog niet op dit tijdstip. Op de motor zakken we langzaam de rivier af. Wanneer we het huis van de vorige eigenaar passeren, staat hij weemoedig achter het slaapkamerraam naar zijn "Marguerita" en ons te wuiven. Hartroerend. De rivier is lang. Eindelijk bij de monding gekomen herken ik direct de oude terminals van Sheerness. Vroeger, toen ik enige tijd in Engeland woonde, ben ik hier ontelbare keren met de toenmalige OLAU- line aangekomen en vertrokken. 






Op zee zien we het wrak van het munitieschip de “Richard Montgomery”. Het wrak is omgeven met gele boeien. Degene die nu nog kans ziet om daar bovenop te lopen is echt wel blind! De masten steken boven water. Grappig dat die Engelsen dit gewoon zo laten liggen. Enkelen van ons nemen een noordelijker koers door "Princes Channel". De anderen blijven net onder de kust keurig tussen de boeien van de smalle "Gore Channel". 


Er begint wat wind te komen; de zeilen staan bij. We bekijken van een afstandje de pastelkleurige badhuisjes op het strand. Typisch Engels. We naderen langzaam Longnose, bij de noordoost punt van Kent. Er komen steeds meer grote schepen in beeld. Vrachtschepen die voor anker liggen te wachten. Waarop? Wanneer we de koers naar het zuiden verleggen krijgen we het plotsklaps stevig voor de kiezen. Wind tegen tij: een vervelende combinatie. Er staan steile, hoge golven. De zeilen gaan naar beneden. Laveren is nu geen optie. Langzaam ploeteren we op de motor verder; het laatste stukje richting Ramsgate.






We zijn nu al blij met ons extra zware exemplaar. Zandstranden maken plaats voor krijtrotsen. Het echte “Kanaal-gevoel” begint bij ons te komen. Gelukkig is er geen aanstormende ferry te bekennen. We nemen netjes het “Recommended Track for Small Crafts” ten zuiden van de beboeide aanloop en lopen de haven binnen. Even oppassen voor de zandbank aan stuurboord en dan gelijk aan bakboord de “Ramsgate Royal Harbour” in.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten