278. Belgian Boat Show

Bij de plaats Gent denk ik aan een hele drukke stad op de route naar Frankrijk. Aan files in de vakantie. Aan chaos in de bewegwijzering. Aan dwars een heleboel rijbanen oversteken om de juiste afslag te pakken.
Tientallen jaren geleden, toen we elke zomer met de auto naar Frankrijk afreisden en de TomTom nog niet was uitgevonden, raakten we steevast op de terugreis bij Gent verdwaald. Er stond daar op een (voor ons) onlogische plaats een bord dat we telkens over het hoofd zagen. Onvermijdelijk kwamen we midden in de nacht op een duister en verlaten industrieterrein terecht waar het moeilijk wegkomen was. We hebben dus geen al te beste herinneringen aan deze plaats.

Ondanks alle negatieve associaties verblijven we de afgelopen week toch een paar dagen in deze stad. Waarom? Vooral omdat vriend Kris op de Belgian Boat Show een lezing over solozeilen houdt. Voor ons een mooie aanleiding om deze beurs te bezoeken. Ditmaal gaan we niet met de auto maar met de trein. We hebben geen last van files en andere autostress maar stappen uitgerust uit op het station van bestemming. Voor het station Gent Sint Pieters ligt een groot plein en aan de overkant van het plein hebben we een hotelletje geboekt. We komen in de middag aan. De regen valt al de hele dag met bakken uit de lucht en volgens het weerbericht blijft dat nog even zo. We hebben vier vrijkaarten en besluiten gelijk de eerste avond naar de 'Flanders Expo' te gaan. Daar is het tenminste droog en warm. De tram stopt bij het station en zo komen we makkelijk ter bestemder plaatse.

uitzicht vanuit de hotelkamer op het station
De beurs valt helemaal niet tegen. Er staan niet veel kajuitzeiljachtjes weliswaar, maar die staan er op BOOT Holland en de HISWA ook niet. Er staan zowaar een paar Nederlandse bedrijven: vooral jachthavens in Zeeland en een paar werven uit Friesland. Het valt ons op dat de zeilscholen, en dan vooral de zeezeilscholen, zeer ruim vertegenwoordigd zijn. Het is er die avond beredruk. We begrijpen niet waar al deze Belgische liefhebbers varen. We slenteren uitgebreid door de hallen. Deze beurs doet niet onder voor de Nederlandse concurrent!

De volgende ochtend gaan we wederom naar de beurs. Vriend Kris is al gearriveerd en staat de techniek te testen. Hij heeft een prachtige PowerPoint presentatie gemaakt, maar die moet wel goed draaien natuurlijk. Er hangt een groot scherm en voor het publiek staan er kistjes klaar. De ruimte is vlakbij de hoofdingang gesitueerd, maar helaas niet afgeschermd. Dat zorgt voor nogal wat (dit keer) ongewenste Caribische klanken uit een naburig standje. Kris houdt een interessante lezing voor een groepje mensen en langslopend publiek blijft ook regelmatig staan om een paar slides mee te pakken. Al met al een mooi succes. Volgende week doet hij de lezing nog een keer over, maar dan in een rustig zaaltje in Antwerpen, speciaal voor geïnteresseerde leden van de Toerzeilers.

Kris aan het werk

De zon schijnt en we vermaken ons de rest van de de dag in de gezellige winkelstraten van de stad. De volgende dag maken we een lange wandeling langs de oevers van de rivier de Leie. Er liggen boten in de gracht: motorjachten, Engelse longboats en een soort verbouwde binnenvaartscheepjes. Er is zelfs een jachthaven in het centrum. We kunnen ons niet helemaal voor de geest halen op welke wateren deze mensen nu precies varen. Er wordt, zelfs met dit weer, enthousiast geroeid en gekanood. Met wat vervallen rondvaartboten (al dan niet met een dak erop) kan je een tochtje door de stad maken. Wij houden het maar bij wandelen. De binnenstad staat bol van de prachtige geveltjes, grote pleinen, enorme kerken en smalle straatjes. We moeten ons idee van Gent wel heel erg bijstellen!


Wij reizen niet zo heel vaak met de trein en op de terugweg nemen we even de tijd om station Antwerpen te bewonderen. Een prachtig station waar de treinen in vier etages boven elkaar rijden. De moeite van het bezichtigen waard!

imposante hal
vier etages treinen onder elkaar
de restauratie mag er ook wezen...

1 opmerking: