277. Laptop

Na vele jaren trouwe dienst dreigt ons kleine Samsung notebookje de geest te geven. Hij kreunt en hij steunt, hij ratelt en hij rammelt. We gebruiken hem alleen op de boot, en dan vooral om ons digitale navigatieprogramma op te draaien. Het laden van de kaarten duurt lang en het herberekenen van de koers duurt een eeuwigheid. Het kleintje krijgt er duidelijk steeds meer moeite mee. We besluiten dat  nu de tijd gekomen is om hem met pensioen te sturen. We geven hem even rust: misschien hebben de kleinkinderen er later nog wat aan; kunnen ze er wat leuke educatieve programmaatjes en spelletjes op spelen.


Telefoon, tablet, computer: bij ons thuis is alles Apple wat de klok slaat. Dat is makkelijk, want alle software en bestanden wisselen we zo naadloos uit. Geen last van storingen, geen last van virussen  of spam. Maar dan ga je het Stentec navigatieprogramma gebruiken. Dat werkt helaas alleen onder Windows. Klein probleempje dus. Vandaar dat notebook speciaal voor de boot. De nieuwe laptop willen we ook wat meer voor thuis gaan gebruiken. Vaak willen we tegelijkertijd achter de computer zitten en vechten we erom. Tablets zijn ook makkelijk, maar om wat langere teksten te schrijven of ingewikkelde dingen te doen, vinden we ze wat minder geschikt. Een goede laptop voor zowel thuis als op de boot zou dus ideaal zijn.


We moeten iets nieuws aanschaffen, maar wat? Bob pluist alle testen uit. Hij belt zelfs met Stentec in Heeg om hen om raad te vragen. Steeds komen we weer op dezelfde laptop uit.

Een die (om maar eens wat te noemen) minder stroom verbruikt, twaalf (jazeker: 12!) uur met zijn accu doet, een verlicht toetsenbord heeft (allebei makkelijk als je een lange oversteek maakt) en over veel geheugen, veel snelheid en een SSD-schijf (flash-opslag) beschikt. Ik had er nog nooit van gehoord, maar langzamerhand raak ik wat thuis in de materie. Het blijkt dat steeds meer moderne laptops en desktops uitgerust worden met deze nieuwe soort harde schijf. Een SSD is sneller, lichter, stiller, schokbestendig, verbruikt minder energie en heeft geen draaiende onderdelen. De kans op fouten is verwaarloosbaar. Het enige minpuntje is de prijs... We hikken er een week of wat tegen aan, maar kunnen toch geen goed alternatief vinden. De buidel wordt getrokken en (gelukkig is er net een aanbieding), het wonderbaarlijke apparaat wordt aangeschaft: een MacBook Air.






Prachtig allemaal maar nu moet het Windows Stentec programma er nog op. Dat kost wat zweetdruppeltjes. Als je eenmaal weet wat de beste manier is en hoe het moet, dan is het niet zo moeilijk meer. Maar voordat het zover is! Bob installeert uiteindelijk het programma Parallels Desktop 10. Met behulp van dit programma kun je virtueel Windows draaien op een Mac zonder dat het besturingssysteem van de Mac hier last van heeft. Je kan naadloos schakelen tussen de twee besturingssystemen zonder dat je de machine telkens opnieuw op hoeft te starten. Het ei van Columbus! Windows en het Stentec programma erop en de boel draait foutloos! De GPS muis wordt aangesloten en ook dat werkt goed. Thuis bevalt het prima; de rust is weergekeerd. Straks op de boot moet alleen de AIS er nog aan. Ik ben benieuwd hoe het navigeren op dit wonder ons straks bevalt!

oud en nieuw
P.S. We hebben geen aandelen in Apple en zit u met hetzelfde probleem: bel gerust...



3 opmerkingen:

  1. Zalig dat er nog meer zo'n MAC addicts zijn zoals ik :P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Anita. Leuk dat je het blog weer oppakt! Wij hebben voor exact dezelfde keus gestaan. Thuis is alles Apple. Toch hebben we ervoor gekozen om een niet te duur Windows laptopje (10 inch) te kopen voor de Stentec software. Enerzijds omdat m'n macbook air al bijna vol zat en ik hem ook wilde gebruiken voor de foto's en het blog. Parallels gebruikt behoorlijk wat HD ruimte. Anderzijds omdat ik hem te duur vind om tijdens de vaart bij de kaartentafel bloot te stellen aan toch redelijk wat weer en wind. De macbook air heeft wel degelijk een ventilator (om de processor te koelen) dus hij zuigt zoute lucht aan. Het PC-tje staat dus goed verankerd bij de kaartentafel de Macbook zit tijdens de vaart veilig in z'n hoes in een kastje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Joost. Bij ons is de laptop ook voor thuis bedoeld; om een veldslag te voorkomen. Parallels gebruikt minder opslagruimte dan je denkt. Dankzij de ontwerpkwaliteiten van Frans Cobelens is de laptop op de kaartentafel nog nooit nat geworden. Wegschuiven doen we eigenlijk zelden. Je hebt gelijk dat er wel een ventilator voor de processor in zit. Daarentegen heeft de harde schijf geen draaiende delen meer en is daardoor veel sneller en niet gevoelig voor schokken. Ik ben benieuwd hoeveel,plezier we er straks van gaan hebben!

    BeantwoordenVerwijderen