244. Fotograferen en laveren

Het weekend begint voor ons op de zaterdag met een klasje. Hmmm?

Een tijdje terug hebben we een digitale spiegelreflexcamera gekocht.
Bob had vroeger een analoge spiegelreflex en heeft in zijn jeugd jarenlang als bijbaantje op de fotoafdeling van een warenhuis gewerkt. Hij heeft er ervaring mee en weet er iets vanaf.
Ik wil graag betere en mooiere foto's maken. Niet alleen van 'bootjes voor de blog', maar ook van de kleinkinderen...

Met een spiegelreflex kan je zelf creatief aan de gang: je ziet (door de zoeker) exact wat je fotografeert, er is een korte reactietijd, je kan verschillende lenzen gebruiken, er zijn zeer veel verschillende instellingen mogelijk en de foto's hebben een hoge beeldkwaliteit.
Al die mogelijkheden zorgen helaas ook voor problemen: opeens moet ik gaan nadenken over scherpstellen, diafragma, sluitertijd en ISO. Er zit op het toestel wel een 'auto' knop voor dummy's, maar daarvoor heb ik hem niet gekocht. Dan had ik mijn eenvoudige compactcamera wel kunnen houden...

Gelukkig biedt de camerafabrikant een korte cursus aan. Bij ons in de buurt wordt die georganiseerd in de Aqua Zoo in Leeuwarden. We melden ons 's morgens met het toestel, een volle accu en pen en papier. We zijn met een man of vijftien. Nou ja, het merendeel is verrassend genoeg vrouw! Onze docent/fotograaf loodst ons in sneltreinvaart door de theorie heen en zowaar, met behulp van wat handige ezelsbruggetjes, begin ik het systeem te begrijpen en te onthouden.

onze docent
Daarna gaan we gezamenlijk de dierentuin in. We fotograferen op verschillende manieren stromend water (altijd handig op een boot...), we klikken met en zonder zoom, we klikken dieren in een donkere boom en in het water. We lopen speciaal naar de kangoeroes om hun sprongen in de lucht vast te leggen, maar de brave beesten zijn niet van plan om ons daarbij te helpen. Ze zitten als slaperige oude mannetjes te knikkebollen op hun achterste en zijn niet van plan overeind te komen.

zoek de verschillen...

lief...
oogjes toe
Het is een leerzame ochtend die een schat aan tips oplevert. Hopelijk wordt dit op den duur ook zichtbaar in deze blog!

Zondagmorgen pakken we de boot en zeilen we naar Stavoren. Een ruime 5 blaast ons naar het zuiden. Het is niet druk bij de sluis en we beslissen 'binnen' te gaan liggen. Met deze wind is het in de buitenhaven niet echt aangenaam toeven. We vinden een plekje aan het eilandje en maken een wandeling over de dijk. Met de lessen van de fotograaf nog in het achterhoofd, proberen we creatieve plaatjes te schieten. Dat valt niet mee...

we doen ons best...

Maandag, hoe kan het ook anders, waait er een N-NW wind. Dat wordt wederom kruisen naar huis. Ik heb nog nooit zoveel gelaveerd als in dit seizoen. Het lijkt of de wind dit jaar alleen maar uit het noorden wil komen. Een voordeel: ik ben er wel geduldiger op geworden.

de terugreis
Na 6 heerlijke uren zeilen zijn we terug op onze uitvalsbasis en rijden we met gloeiende wangen van zon en wind naar huis. Net op tijd om op tv het Nederlandse elftal aan te moedigen!

2 opmerkingen:

  1. Hey, dat zou wel handig zijn, zo'n mini cursus! Ik heb er me ook eens mee bezig gehouden, maar uiteindelijk alles weer vergeten, en gebruik ik de 'dummy' modus het meeste :P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me voor jou, als solozeiler, ook wel makkelijker!

    BeantwoordenVerwijderen