375. Voorjaar!

Sinds onze terugkeer van de zomervakantie heb ik niet meer geschreven. Enerzijds omdat we daarna geen noemenswaardige tochtjes meer hebben gemaakt, anderzijds omdat alle onderwerpen en bestemmingen al een keer in dit blog zijn langsgekomen.

Dit voorjaar gaat echter alles een beetje anders dan anders. Dus toch maar weer een blogje schrijven, het bloed kruipt waar het niet gaan kan! Bob rommelt sinds december met zijn gezondheid en moet het rustig aan doen. We beginnen daarom laat met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Daarbij hebben we de pech dat de antifouling er dit voorjaar toch echt af moet. We kunnen het niet nog een jaar uitstellen: we pulken met de nagel hele plakken van de romp. Antifouling verwijderen is niet het leukste karwei. Helemaal niet als je zelf eigenlijk niets mag doen. Bob koopt een goede degelijke schraper die aan de stofzuiger kan. Goed materiaal is het halve werk en dat blijkt ook nu weer.

de schraper
Heel belangrijk: van boven naar beneden schrapen (of andersom) maar zeker niet van links naar rechts (of andersom), anders wordt de romp zo geribbeld als een wasbord... Met de hulp van onze schoonzoon lukt het karwei toch best nog snel en al met al valt het reuze mee. Na het schrapen volgt het schuren. Een keer met korrel 80 en een keer met korrel 240. Daarna ontvetten en twee lagen Primocon voor het hechten. Een laag antifouling erop (zelfslijpend) en we vinden het wel mooi zo. De romp is super glad en helder blauw. Ze kan er weer tegen!

antifouling eraf schrapen
kale romp
als nieuw!
Dan nog een ander probleempje. Bij het smeren van de afsluiters lijkt een kraan wel heel makkelijk open en dicht te gaan. Bob rommelt er eens aan en houdt vervolgens de hele kraan in zijn hand. Dat is even schrikken. Hij controleert voor de zekerheid ook de andere afsluiters, maar die zitten moervast. Voor alle volledigheid toch allemaal ook maar vervangen. Raar dat een afsluiter zomaar kapot gaat. Hij kan niet bevroren zijn geweest en er is verder ook niets mee gebeurd. Ook de havenmeester heeft dit nog nooit meegemaakt. We houden het maar op een slecht exemplaar.

kapotte afsluiter
Ondanks alle tegenslag plonst de boot uiteindelijk maar een week later dan anders in het water. Zoonlief is zo goed om even te helpen met de mast rechtop zetten en zo ligt de Sylke nu weer achterin de tuin te blinken in de zon. Toevallig organiseren we dit jaar voor de Toerzeilers geen tocht in de meivakantie. We hebben daarom geen haast met de andere karweitjes. Laat eerst het mooie weer maar komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten