58. Harlingen in februari



Het waait hard, windkracht 7 tot 8 aan de kust. Gelukkig is het niet koud, een graad of 8. De hond heeft een lange weekendwandeling wel verdiend, dus op naar Harlingen. Altijd leuk om daar te kijken met dergelijk weer. Speciaal voor mijn broer en schoonzus die op hun boot bij Sint Maarten liggen, neem ik het fototoestel mee. Ze hebben tenslotte een jaar of wat met hun catamaran in de Noorderhaven gelegen. Er is het laatste jaar een hoop veranderd in hun oude woonplaats. Hun telefoonpaaltje staat er in elk geval nog.



 De veerboot legt net aan als wij arriveren. De wind staat dwars en er iseen sleepboot voor nodig om de boot aan de kade te krijgen. 

De Noorderhaven is erg leeg. Het staat in elk geval in geen verhouding tot wat wij in de zomer zien. Soms liggen de boten dan vijf rijen dik aan elke oever. Het treinstation Harlingen Haven is de laatste maanden verbouwd en ook de kade voor de bruine vloot is verbreed, verbeterd en vernieuwd. 





Als sluitstuk is er vlakbij het station voor het Deltaprogramma een coupure van ruim 1 km gebouwd. Dit om het centrum van Harlingen tegen het water te beschermen. Behalve dat het heel noodzakelijk is, ziet het er ook nog eens mooi uit. Van de week ging hij voor het eerst dicht. Windkracht 8 tot 9 samen met vloed en de extra hoge waterstand kon een gevaar opleveren voor de stad. De keermuur doorstond zijn vuurdoop met succes. De muur sluiten en later weer openen verliep voorspoedig. Een hele geruststelling voor de bewoners. Het centrum is er zeker niet slechter van geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten