326. Zeilen om het zeilen

Meestal zeilen we omdat we van A naar B willen. Vandaag zeilen we om het zeilen.
We hebben geen doel, anders dan lekker te zeilen.

Het blijft lang mistig maar na de lunch lijkt de lucht wat open te trekken. Er waait 8 tot 9 knopen wind en met een graad of 15 is het best fris. Ik heb onderweg spijt dat ik mijn winterjas niet heb meegenomen.

We motorzeilen naar het meer. Alleen zeilen had ook gekund, maar dan had het wel wat lang geduurd. Bovendien proberen we nog zoveel mogelijk diesel uit de tank te varen. Zodra de boot in de winterstalling ligt, pompen we het laatste beetje eruit en vullen we de tank helemaal tot aan de nok toe met GTL. Het is per liter wel duurder dan gewone diesel, maar voor bacteriƫn blijkt het bijzonder lastig om hierin een voedingsbodem te vinden. Misschien zijn we dan van de vervuiling van de tank en de leidingen af. Het is het proberen waard.

De wedstrijden van de Splashes zijn gelukkig net afgelopen. Met nog een handjevol boten hebben we het meer voor ons alleen. We kiezen een koers waarbij we met halve wind of aan de wind lekker wat snelheid kunnen maken. Door het ontbreken van golven (we zijn het anders gewend op het IJsselmeer), lopen we zomaar 5 knopen. Heerlijk zeilen zo!

een eenzaam Schouwtje
gevaren route
Na een uurtje of twee zijn we weer thuis. Achterin in de tuin is het een stuk warmer dan op het water. De zeilen eraf halen vinden we wat te ver gaan. We hebben nog de hele maand oktober voordat de winterstalling roept. Omdat het zulk heerlijk weer is, doen we wel wat andere karweitjes; zo halen we  alvast wat inventaris uit de boot. De gennaker gaat naar zolder, net als de koelbox. De natte ankerlijn van het tweede anker halen we uit de ankerbak, spoelen we af en hangen we te drogen. Bob peutert ook de radarreflector uit de mast.

De winterdektent hebben we al eerder voor een kleine reparatie naar de zeilmaker gebracht. Volgende week kunnen we hem ophalen. Ik zie dat in de sprayhood ook een naadje loszit. Die kan dan gelijk mee. 
Voordat we het weten staan er aardig wat kratjes in de garage. Even naar de zolder sjouwen en zo zijn we helaas alweer een stapje dichterbij het bootloze seizoen. 

de eerste rommel staat alweer in de garage


Geen opmerkingen:

Een reactie posten